Bár sajnos legközelebb Londonban élhetünk vele, de az USA-t teljesen, Kanadát pedig részlegesen fedi le az autós Airbnb, a TURO.

Nekünk valószínűleg még sokat kell várnunk rá, hogy eljöjjön a TURO ideje, de hasznos szolgáltatás lehet, ha az Egyesült Királyságba, Amerikába vagy Kanadába utazunk vele. Annál is inkább, mert mindenképp jobb az ára, mint egy klasszikus autóbérlős szolgáltatásnak, ráadásul barátságosabb, kevesebb a papírmunka és egészen extra élmények részesei lehetünk.

Gyakorlatilag a TURO egy autóbérlős Airbnb, ahol magánemberek kocsijait bérelhetjük ki, annak függvényében, hogy mennyi rá a keret, milyen jellegű autót hoznánk el és milyen jellegű útra kell majd a járgány. Ha valaki például Los Angelesbe megy és csak egy napra, de megtapasztalná milyen Beverly Hills lankáin suhanni egy Lamborghinivel vagy egy Cadillac Escalade autóval zúzna a PCH-n (Pacific Coastal Highway), az is megoldható. Ahogy az is, hogy Londonból a Lake District területre menjünk egy kényelmes családi autóval, mondjuk egy Honda Jazzel.
A honlapon világosan látszik, hogy mennyivel kedvezőbb a tengerentúli bérlés ára, mint az Egyesült Királyságban, de ezen annyira nem is lepődünk meg.
Ahogy egy klasszikus bérlésnél, itt is lehetnek extra kívánságok: gyermekülés vagy teli tank az út kezdetére, és ha megbeszéltük a bérbeadóval, el is intézi nekünk. Akár az Airbnb esetében, itt is fontos a személyes üzenetváltás, ezért a leendő bérautónk tulajának egy pár sort kell írni arról, hogy milyen célra van szükség az autóra, mennyit és hányan használjuk majd.

A biztosítási rendszer egészen megnyugtatónak hangzik, de van néhány extra paragrafusuk is, mint például: a 25 évnél fiatalabbak és kevésbé tapasztalt vezetőknek busás depozitot kell letenniük a bérlés előtt.
Kíváncsian várjuk, hogy további európai országokban mikor jelenik meg a TURO, az autómegosztás ezen fajtája. Szerintünk jópofa és előremutató!