Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeres tesztrepülést hajtott végre egy amerikai magáncég űrrakétája. A legénység egyelőre még a cég dolgozóiból állt, de a tervek szerint hamarosan bárki ellátogathat majd az űrbe, feltéve, hogy megengedi a pénztárcája.

A különleges repülőgép utastérben izgatott figyelemmel várták a pillanatot, amikor 14 ezer méteres magasságban a géptörzs leválását követően bekapcsolódó rakétahajtóművek a világűr felé kezdték gyorsítani a járművet.

Az amerikai Virgin Galactic magáncég először 2021-ben küldött embert az űrbe. A cég tervei szerint az azóta továbbfejlesztett, ehhez hasonló szuborbitális űrrepülőkre a jövőben bárki jegyet válthat, hogy 5-6 percre megtapasztalhassa a súlytalanságot.

Az űrben tett villámlátogatás persze nem olcsó mulatság. Egy jegyért 450 ezer dollárt, vagyis több mint 150 millió forintot kérnek el, de – legalább is azok szerint, akik már jártak ott – megéri.