A január végéig tartó  bezárás miatt, amelynek az éves karbantartás az oka, sokakban felmerül a kérdés: február elején vajon ismét megnyitja kapuit a közkedvelt fürdő?

Miskolc polgármesterének Facebook-oldalán nemrégiben jelent meg erről egy közlemény.

„A városvezetés eltökélt szándéka, hogy a Barlangfürdő egész évben nyitva tartson. Ezért kértem a Holdingot és a fürdők vezetését, hogy ilyen célú üzleti tervet készítsenek. Ez elkészült, ennek megvalósítását vizsgálják jelen pillanatban is.”
/Veres Pál, Miskolc polgármestere/

Ahogyan arról korábban is írtunk, a megemelkedett energiaárak miatt a város tavaly október elején bezáratta a miskolci fürdőket, így a Barlangfürdőt is. A turisztikai szolgáltatókkal azonban nem egyeztettek, ezért ők nyílt fórumon adtak hangot nemtetszésüknek, amelyre a városvezetés reagált.

A miskolci önkormányzat a 100 millió forint mellé – amely az átmeneti zárvatartás melletti rezsi- és egyéb költségek díja – további 22 milliót biztosított az újranyitáshoz.

A BOKIK vállalta, hogy egy szintén legalább 22 milliós hozzájárulás biztosítása érdekében közvetít és párbeszédet kezdeményez a kormányzattal.

A miskolci turisztikai vállalkozások képviselői pedig szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy több mint 20 millió forinttal járulnak hozzá a fürdő nyitvatartásához.

Megállapodtak, hogy amíg a vállalt összeget előteremtik, addig az önkormányzat az energiaárak és a rezsidíjak elszabadulása miatt kialakult válsághelyzet kezelésére létrehozott Városvédelmi Alapból előlegezi meg a 20 milliós részvállalásukat. 

Mindezek eredményeképpen végül 2022. október 28-án újra megnyitotta kapuit a miskolctapolcai Barlangfürdő és üzemelt, egészen a karbantartási bezárásig.

– A helyi turisztikai vállalkozások közel 6 millió forinttal, az önkormányzat pedig 42 millió forinttal járult hozzá eddig az üzemeltetéshez – válaszolta január 9-i megkeresésünkre a Városháza sajtóosztálya. – A BOKIK vállalásáról egyelőre nincs információnk.

Veres Pál a karbantartás előtti bezárást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat megbízta a fürdő vezetését, hogy dolgozzon ki – a most már ismert, következő negyedévre vonatkozó energia árakkal – egy olyan üzleti tervet, amelynek segítségével meglátják, hogy milyen módon tartható nyitva a Barlangfürdő 2023. első negyedévében.

Erről, a kért üzleti terv ismeretében, a január 19-i igazgatótanácsi ülésen születik döntés.

Januári bezárás

Mivel egy természetes, önálló ökoszisztémával rendelkező barlangról van szó, minden évben szükséges a barlangi rész sziklafalazatának ellenőrzése és javítjása a miskolctapolcai fürdőben, a vendégek teljes biztonsága érdekében. 

Ebben az esztendőben január 9-én, hétfőn kezdődtek a karbantartási munkák, amelyek befejezése január végére várható. Ezen időszak alatt az Aquaterápia gyógyászati szolgáltatásai is szünetelnek. 

Szárazlábas túrák

A különleges séta alkalmával az érdeklődők idegenvezető kíséretében száraz lábbal járhatják be a barlangrészeket és a víz nélküli medencéket, bepillantást nyerhetnek a „barlangfalak” mögé, a kazánok és csövek rejtett világába, megnézhetik a Barlangfürdő termálvizét adó kutat, információt kaphatnak a fürdő üzemeléséről is, és bemehetnek olyan elzárt területekre, még befejezetlen barlangi járatokba is, ahová fürdőző vendégként a hétköznapokban nincs mód.

A túrák időpontjai:

2023. január 20. (péntek): 09:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00
2023. január 21. (szombat): 09:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00
2023. január 22. (vasárnap): 09:00; 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00
 

További információkat a barlangfurdo.hu oldalon találtok.

/Nyitókép forrása: barlangfurdo.hu/