Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bonyolult és költséges vizsgálatok helyett a jövőben elég lehet egy vérvizsgálat az Alzheimer-kór megállapításához.

Áttörést hozhat egy ígéretes kutatás az Alzheimer-kór korai felismerésében: egy egyszerű vérvétellel a tünetek megjelenése előtt előre jelezhető a fokozatos memóriavesztéssel és a gondolkodási képességek teljes elvesztésével járó betegség.

A svédországi Göteborg Egyetem neurológusai kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel a vérből egyszerűen kimutatható az Alzheimer-kór egyik biomarkere, a p-tau217 nevű fehérje. Ez a betegségben szenvedők agyában más károsító fehérjék – a béta-amiloid és a tau – felhalmozódásával együtt növekszik, a folyamat a tünetek előtt 10-15 évvel elkezdődik. 

Az ALZpath nevű cég vérvételes módszere azért nagy dolog, mert jelenleg az Alzheimer-kór fő okozójának tekintett béta-amiloid és tau fehérjék agyi lerakódásainak azonosításához a betegeknél agyi képalkotó eljárást (CT, MRI) vagy gerincvelő-vizsgálatot végeznek, amire nem mindig van lehetőség, illetve költséges lehet. Az ALZpath nevű cég pTau 217 nevű tesztjével azonban 96-97 százalékos pontossággal azonosíthatók a fehérjeszintek.

„Az eredményekben az a lenyűgöző, hogy a vérvizsgálat csaknem ugyanolyan pontos volt az Alzheimer-kór kimutatásában, mint a fejlettebb vizsgálatok” – mondta Nicholas Ashton, a Göteborgi Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője. A teszt egyelőre csak kutatási célokra áll rendelkezésre, de hamarosan klinikai felhasználásra is elérhető lesz. Az ALZpath becslése szerint a teszt ára várhatóan 200 és 500 dollár, azaz 70-177 ezer forint között lesz.

 

A vizsgálat során 786 ember adatait elemezték, akiknek az átlagéletkora 66 év volt. CT-felvételeket készítettek az agyukról, csapolással mintát vettek a gerincvelői folyadékból, valamint vért vettek tőlük. A résztvevők közül néhányan a kognitív hanyatlás jeleit mutatták, mások viszont nem. A kutatók arra jutottak, hogy amikor a vérmintákat a pTau 217 teszttel vizsgálták, az hasonló eredményeket és pontosságot mutatott, mint az agyi felvételek és a gerinccsapolás. Csak a páciensek 20 százalékának volt olyan vérvizsgálati eredménye, amely további, komolyabb vizsgálatokat igényelt, mert nem volt egyértelmű.

„Ez jelentős csökkenést jelent a költséges és nagy igénybevételt jelentő vizsgálatok terén” – közölte Ashton. Hozzátette, hogy a tanulmány eredményei alapján úgy gondolják, hogy a vérvizsgálat segítségével az Alzheimer-kór korai jelei a vizsgált személyek 80 százalékánál egyértelműen megállapíthatók.
Lényeges, hogy bár a teszt pontosnak bizonyult az Alzheimer-kór előrejelzésében, attól, hogy valakinél kimutatják a betegség fő jellemzőit, még nem biztos, hogy valóban ki is alakul a kór. Emellett a vizsgálat csak az Alzheimer-kór esetében működik, vagyis akinek a tesztje negatív, de a kognitív károsodás jeleit mutatja, annál nem zárható ki egyéb demenciával járó betegség.

 

Magyarországon 200-250 ezer ember szenved Alzheimer-kórban, ami az időskori demencia leggyakoribb oka. A betegség először rövid távú memóriazavarral jelentkezik, és idővel a beteg önellátási képtelenségéhez, ágyhoz kötöttségéhez vezet – írja az Egészségvonal. Az Alzheimer-kórra jellemző eltérések 65-70 éves életkorban egyre gyakrabban jelentkeznek, 70-80 éves korban már százezerből három-négyezer ember agyában jelen vannak.