A Diósgyőri várhoz vezető sétány két oldalán gyönyörű, de veszélyben levő gesztenyefák sorakoznak.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere tavasszal tett javaslatot a több mint kilencvenéves fák megmentésére.

Nyár elején minősített favizsgáló állapította meg, hogy a vadgesztenyesor fái valóban gondozást és egészségügyi beavatkozást igényelnek. A vizsgálatok eredményét ősszel az összes egyednél táblákon jelölték. Mindezek mellett az önkormányzat egy minden részletre kiterjedő favizsgálati, valamint faápolási jegyzőkönyvet is kapott, és az eredményekről egy fórumon a lakosságot is tájékoztatta.

Ezután az önkormányzat megteremtette a beavatkozáshoz szükséges forrást, mára a beszerzési eljárás is lezárult, megvan a kiválasztott minősített faápoló, aki a szerződésben megfogalmazott kritériumok szerint elvégzi azokat az ápolási munkákat, amelyekkel a fák biztonságosan megmenthetők.

A huszonnyolc darab vadgesztenyefán koronakönnyítéseket, visszavágásokat, seb- és odúkezeléseket végeznek november 9-én szerdán, reggel 9 órától. A munkák november 30-ig befejeződnek.

A kivitelező a szerződés szerint a megfelelő vastagságú ágakat darabolva, az egyéb zöldhulladékot aprítva szállítja a Miskolci Városgazda Kft. nádasréti telephelyére.