Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Megnyílt a Szeleta Park Látogatóközpont Miskolcon

A Bükk keleti kapujában "A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete" című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit,

A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára a létesítmény átadóján.

A nemzeti parkok programkínálata kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Ezen növekedő társadalmi érdeklődést bizonyítja a közvélemény-kutatások eredménye, miszerint a magyarok több mint 90 százaléka hallott már a nemzeti parkokról, több mint 70 százaléka pedig tudatosan tervezi a pihenését annak érdekében, hogy olyan létesítményeket kereshessen fel, mint a most átadott Szeleta Park Látogatóközpont. Ezen fokozódó társadalmi igényhez – amelyet az elmúlt 13 év alatt megduplázódott évi látogatószám bizonyít – igazítják a nemzeti parkok az ökoturisztikai hálózatukat is. A Magyarországon nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények felét, 350-et a nemzeti parkok, ebből 90-et pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tart fenn – emelte ki Rácz András.

Az elmúlt programozási időszakban az igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház.

 

(Nyitokép: Fekete István / kormany.hu)