Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Megújult a József Attila fiókkönyvtár

A cél az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése, közvetetten pedig a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának, valamint a primerenergia-fogyasztásának csökkentése volt.

A miskolci önkormányzat közleménye szerint a korszerűsítés során új, hőszigetelt, korszerű nyílászárók kerültek elhelyezésre a bontásra került nyílászárók helyére visszaépítve, a meglévővel azonos méretben. A könyvtártér körüli meglévő acélvázas üvegfalak helyett korszerű, hőhídmentes, önhordó alumínium függönyfal-rendszer került kialakításra, az északnyugati oldal kivételével motorizált árnyékolóval ellátva. Az épület utólagos külső oldali hőszigetelést kapott, továbbá sor került a lapostető hő- és vízszigetelésének felújítására. A pinceszinti előtér és WC helyiségben korábban gravitációs szellőzés működött, a könyvtár épület felújítása során ez átalakításra került mesterséges szellőzésre. 

A projektarányos akadálymentesítés keretében az épület földszintjén egy akadálymentes mosdó került kialakításra a megközelítéshez szükséges teljes útvonal akadálymentesítésével, az épület mellett kialakított akadálymentes parkolótól az épület főbejáratán keresztül. Megvalósult az épület állandó használóinak (könyvtári dolgozók) kötelező energetikai képzése is – áll az önkormányzat közleményében.

A Miskolci Önkormányzat a „Miskolc, József Attila Fiókkönyvtár energetikai korszerűsítése” című projektet valósította meg, mely bruttó 236,26 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 100 százalékban (az elszámolható összköltségre vonatkoztatva) az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.