Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Megújult a kórház kardiológiai és onkológiai eszközparkja

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A beruházás keretében érkezett új, nagy értékű orvostechnikai és diagnosztikai eszközök hozzájárulnak az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez a vármegyében

Az „Onkológiai és kardiológiai eszközfejlesztés a B.-A.-Z. Megyei Kórházban” c. projekt részként mintegy 560 millió forint támogatásból 2022. júniusa és 2023. szeptembere között megtörtént a jelenkor elvárásainak megfelelő kardiológiai eszközpark kialakítása, a beavatkozások és a diagnosztika terén is. Egyebek mellett lecserélték a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum régi angiográfiás berendezését, egy csaknem 300 millió Ft értékű, új, korszerű Kardiológiai beavatkozásokra alkalmas intervenciós angiográfiás berendezésre, valamint mindhárom telephelyre új szív ultrahang állomások érkeztek, amelyek segítik a szakrendelések munkáját. Emellett számos új diagnosztikai berendezéssel is bővült a meglévő eszközpark, például ergospirométerrel, thrombectomiás toronnyal, valamint beszereztek egy szív MRI leletező szoftvert is.

Mintegy 240 millió forint támogatási összegből az onkológiai terület fejlesztéséért is tettek előrelépéseket: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztek be. Csaknem 100 millió forint értékben egy új endobrochyális videobronchoscopos rendszer segíti a gyógyítást, amely biztosítja a hármas progresszivitási szintű ellátás lehetőségét, és amely korábban nem volt elérhető a régióban. A Sugárterápiás Centrumba egy új brachiterápiás betegátfektető rendszer érkezett, hozzá egy – a meglévő rendszerrel kompatibilis – speciális kamera került beszerzésre, a megfelelő diagnosztikai szoftverekkel, amelyek lehetőséget adnak a légzéskapuzás, 4D CT vizsgálatok elvégzésére.

A beruházás keretében érkezett új, nagy értékű orvostechnikai és diagnosztikai eszközök hozzájárulnak az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez a vármegyében, régióban, valamint olyan diagnosztikai ellátás lehetőségét biztosítják mind a kardiológiai, mind az onkológiai ellátásban, amelyek korábban nem voltak elérhetőek a lakosság számára. Mindezek hozzájárulnak a minőségi betegellátáshoz, meggyorsítják a kezelési folyamatokat, ezzel is javítják a páciensek gyógyulási esélyeit.

A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt a www.bazmkorhaz.hu oldalon olvashatnak.