Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudósok nemrég műanyagrészecskék darabkáit fedezték fel Kelet-Kína felett, kutatásaik alapján pedig ezen mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést és az időjárást is: a kínai tudósok 28 vízmintából 24-ben találtak olyan műanyagrészecskéket, melyek általában a műszálakban és a csomagolóanyagokban fordulnak elő.

Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók a Földön: a levegőben, a vízben, a talajban, az élelmiszerekben, sőt, még a vérben is. Most pedig kiderült, már a felhőkben is megtalálhatóak a mikroműanyagok.
 Soron kívül
2024-es minimálbér-emelés: ilyen változásra számíthatnak a nyugdíj előtt állók

A kínai Shandong Egyetem tudóscsoportja a Tai-hegy tetején gyűjtött vizet a felhőkből, s 28 mintából 24-ben találtak mikroműanyagot. Ezen anyagok közé tartozik a polietilén-tereftalát (PET), a polipropilén, a polietilén és a polisztirol is, melyek általában szintetikus szálakban, textíliákban, valamint csomagolásokban és arcmaszkokban megtalálhatók.

A tudósok szerint a részecskék az óceánban lévő műanyagokból származhatnak, és a légtömegeken keresztül kerültek a felhőkbe. A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben meghatározzák a mikroműanyagok időjárásra gyakorolt hatását, ám az továbbra is egyértelmű, hogy mit lehet tenni a probléma kezelése érdekében: száműzni kell a műanyagokat az életünkből.