Ki gondolná egy jó húsban lévő emberről, hogy éhezik? Senki. Esetében nem kalóriahiányról van szó, hanem arról, hogy szervezete az étkezéssel nem jut hozzá fontos tápanyagokhoz. Ő a minőségi éhezés szenvedő alanya.

Minőségi éhezésről akkor beszélünk, ha kellő mennyiségű kalóriát viszünk be, de szervezetünk nem kapja megfelelő arányban a szükséges tápanyagokat. A minőségi éhezés, számtalan betegség kialakulásához, gyakran túlsúlyhoz is vezethet.

Kiket érint a minőségi éhezés?

A minőségi éhezés, leginkább azokra a fejlett országokban élőkre jellemző, akik egyoldalúan táplálkoznak, és egészségtelen, tápanyagszegény ételeket fogyasztanak. Étrendjük főként szénhidrátokban és telített zsírokban bővelkedik, amik ugyan elegendő energiát biztosítanak, de nélkülözik a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez a fajta táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A minőségi éhezés azokat is sújthatja, akik megfelelően étkeznek, de valamilyen felszívódási zavarral küzdenek. Felszívódási zavart idéznek elő a paraziták, a belekben lévő salakanyagok, illetve egyes bélbetegségek, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség.

A szervezetünkbe juttatott kalóriamennyiség egy átlagember esetében akkor ideális, ha 45 százaléka szénhidrát, 30 százaléka zsír, 25 százaléka pedig fehérje. Amennyiben az arányok eltolódnak (többségében az egyszerű szénhidrátok irányába), az a feleslegesen bevitt kalóriák miatt súlytöbblethez vezet. A túlzott szénhidrátbevitel, számos egészségügyi problémát von maga után. A mértéktelen cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet, növeli a vérnyomást és a pulzust, ezért ha kiiktatjuk az étrendünkből, kisebb lesz a szívbetegségek kockázata, megindul a fogyás, és csökkenhet az LDL koleszterin-, és a trigliceridszintünk.

Rejtett cukrok és zsírok

A cukrot, a gyártók előszeretettel keverik üdítő italokba, gyümölcslevekbe, müzlikbe és tejtermékekbe, szószokba, kenyérfélékbe, felvágottakba, sós rágcsálnivalókba és savanyúságokba. A félkész mirelit termékek, fagylaltok és kekszek rengeteg egészségetlen pálmazsírt tartalmaznak, míg a gyorséttermi ételek, kész salátaöntetek, instant porok (levesek, szószok) telített zsírokkal vannak tele.

A túl sok zsír, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, emeli a trigliceridszintet, az LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a védő HDL- koleszterinszintet, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz vezet. A transzzsírok ezen kívül az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszanak.

Minőségi éhezés egyéb következményei

A vitamin- és ásványianyag-hiány eredménye többek között fáradékonyság, töredezett körmök, hajhullás, feszültség, romló fogak és fogínygyulladás. Néhány példa: A cinkhiány lassú sebgyógyuláshoz vezet, míg a szelén hiánya gyakori fertőzések formájában mutatkozik meg. A B-vitamin hiánya bőrgyulladásokat, izomgörcsöket, asztmát, depressziót és alvászavarokat válthat ki, míg a fehérjehiány miatt izmaink egy idő után leépülhetnek, gyengébbnek érezzük magunkat, romlik a fizikai- és szellemi teljesítőképességünk.