A Green Destinations Top 100 Stories verseny évente összegyűjti a világ minden tájáról a fenntartható turizmussal kapcsolatos történeteket és jó gyakorlatokat, annak érdekében, hogy inspiráló példákként megoszthassák azokat a turisztikai szakemberekkel vagy a turistákkal.

Történeteik elmesélésével a desztinációs menedzsment szervezetek elismerést kapnak az általuk megvalósított megoldásokért a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kihívásokra és problémákr adott válaszaikban. Az elmúlt években az idegenforgalmi ágazatnak igen nehéz időket kellett átélnie és fontossá vált, hogy a rugalmas és kemény munkát végző desztinációs szervezetek felelősségteljes munkáját meg lehessen ünnepelni.

A pályaműveket a Green Destinations Top 100 csapata, az országok szakértői és a Green Destination hivatalos partnerei értékelték. A Top 100 bizottság hangsúlyozza, hogy a Top 100 listára való felvétel nem azt jelenti, hogy az úti cél fenntartható, hanem azt, hogy az úticél megfelel az alapvető kritériumoknak a Zöld Desztinációk Szabvány előírásai alapján, és a jó gyakorlatuk történetének értékelése alapján kerültek fel a listára.

A verseny a Top 100 Partnership égisze alatt zajlik az alábbi szervezetek hozzájárulásával: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First és GLP Films. A versenyt a Turizmus Jövője Koalíció is támogatja. A 2023-as év TOP 100 legjobb gyakorlatainak listája elérhető a Green Destination weboldalán.

Miskolc pályázata megfelelt a verseny 15 alapkritériumának és ezzel jogosulttá vált, hogy nevezzen a best practice (legjobb gyakorlatok) kategóriában is. A kritériumok a desztinációs menedzsment, a kultúra és hagyományok, a természet, a környezet és a klíma, a szociális jólét, valamint az üzlet és a kommunikáció területére vonatkoztak. A város a „Miskolc szívének újjáéledése – a Történelmi Avas komplex fejlesztése” című pályaművel nevezett és került a TOP 100 listára.

A verseny eredményhirdetésére az észtországi Tallinnban került sor egy nemzetközi konferencia keretén belül.

A pályázatról Kis Gábor, a Rádió 1 műsorvezetője beszélgetett Orosz Eszterrel, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjével: