Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Most érdemes munkát keresni

Eltörölték a megváltozott munkaképességű munkavállalók keresetkorlátját, ez bizony feldobhatja a miskolci munkaerőpiacot is.

Aki rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül, az nyugodtan lapozzon az állásajánlatokhoz, hiszen a jövedelmüket korábban szabályozó kereseti korlát év eleji eltörlésével a foglalkoztatók lehetőséget kaptak arra, hogy a képzettebb megváltozott munkaképességű alkalmazottjaiknak is piaci bért tudjanak fizetni. A Miskolci Foglalkoztatási Paktum a helyi védett munkahelyek és a HR szolgáltató cégek is a fejlődés lehetőségét látják az új rendelkezésben.

A korábbi szabályozás értelmében csak az kaphatott rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, akinek a munkaviszonyból származó havi bruttó keresete három egymást követő hónapban nem haladta meg a minimálbér 150 százalékát. Ez az összeg 2020-ban 241 500 forint volt. Ezért sok munkáltató még a képzettebb munkavállalóit is csak részmunkaidősként tudta foglalkoztatni, mert ha teljes munkaidőben alkalmazzák őket, vagy egészséges társaikhoz hasonlóan a piac által diktált bérüket kapták volna meg, akkor a kereseti korlát miatt felfüggesztették volna rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásukat. Ugyanilyen akadályt okozott a korábban érvényben lévő szabályozás a prémiumok és bónuszok területén.

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete is egyetért abban a megyeszékhelyen működő HR-szolgáltatókkal, hogy a kereseti korát eltörlése kiszámíthatóbb és tisztább viszonyokat teremthet mindkét fél számára.

Így viszont az újabb dokumentáció elkerülhetetlen

Ahhoz, hogy a kvalifikált megváltozott munkaképességű álláskeresők szakképzettségüknek megfelelő pozícióba kerüljenek, a végzettségük megfelelő dokumentálása szükséges. Az önéletrajzok összeállításában és a motivációs levelek megírásában is segítséget nyújtanak számukra a Miskolci Foglalkoztatási Paktum tanácsadói. Az ingyenes szolgáltatások mellett az álláskeresők és védett foglalkoztatók közötti kapcsolatfelvételt is segíteni tudja a partnerhálózatán keresztül a Paktum.