Az első motorosokat védő szalagkorlátot Aggtelek mellé helyezik ki.

A motorosbarát szalagkorlát telepítése a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Együttműködésében valósulhat meg. A Magyar Közút közleménye szerint a Trizs és Aggtelek közötti mellékútra helyezik ki az eszközt. Az ilyen típusú szalagkorlátot olyan útszakaszokra tervezték, ahol a táj és az utak vonalvezetése is csábító a motorosok számára, akik azonban sokszor a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek.

A statisztikák szerint országosan évente 1200-1300 motoros baleset történik, ennek mintegy 5 százaléka, 50-60 halálos kimenetelű. A halálos balesetek leggyakrabban útkanyarulatokban, pályaelhagyás miatt történnek – áll az MTI közleményében. 

Megyénken kívűl Baranyában is segítik a motorosokat az utakon, ráadásul az országban nem ezek az első ilyen szalagkorlátok, Pest megyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében is található ilyen.

 

(Fotó: motorosbarát szalagkorlát a mátrai 24-es úton / Telek József)