Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb ember háztartásában mindig megtalálható legalább egy csomag rizs, hiszen alapélelmiszernek tartjuk. Nem nagyon van ideje megromlani, ha azonban mégsem eszel olyan sokszor rizst, mutatjuk, hogyan tárold, hogy sokáig friss maradjon.

A fajtától is függ

Az, hogy a rizs mennyi ideig áll el a szekrényben vagy a kamrában, attól is függ, milyen fajta. A fehér rizs, mint a jázmin vagy a basmati, hosszabb ideig eltartható: akár 2 évig is eláll, ha egyenletes hőmérsékleten, száraz helyen, jól záródó dobozban/üvegben várja a felhasználást. A barna rizs viszont csak 3-6 hónapig tartható el – ennek oka elsősorban az, hogy a barna rizs megőrzi természetes olajtartalmát, ami aztán idővel megromlik.

Ha azt szeretnénk, hogy a nyers rizs sokáig elálljon, vegyük ki a gyári csomagolásból, és tegyük át egy jól zárható edénybe.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen a rizs minősége először is figyeljünk a látható jelekre: ha a szemek elszíneződtek, vagy apró fekete, szürke pontok láthatók benne, jobb, ha már nem használjuk fel. A romlott rizsnek általában nincs kellemetlen szaga – kivéve, ha barna rizsről van szó –, de ha megérintjük a szemeket, és az állaga fura, olajos, akkor bizony jobb, ha kidobjuk.