Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mennyien szállították biciklijüket a hazai vonatokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több járművön van erre lehetőség, amivel úgy tűnik, élnek is a kerekezés szerelmesei. 

A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton a MÁV-Start teljes hálózatán, ez 18 százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat. 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával – közölte a MÁV. 

A vasúttársaság tapasztalatai szerint a kerékpárszállítás mellett az utasok egyre jobban ki tudják használni a kombinált zöld közlekedés előnyeit, ha a „drótszamarat” az állomásokon hagyják. Országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R biciklitároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban.

Nem volt hiábavaló a fejlesztés, már csak azért sem, mert 2021-ben az Európai Kerékpár Szövetség rangsora alapján a MÁV-Start kerékpáros szolgáltatása a negyedik helyezést érte el. Tavaly elkészült a nyolcadik regionális kerékpárszállító kocsi, így a fővonalak mellett a mellékvonalakon, helyi forgalomban is nagyobb mennyiségű bicikli szállítására nyílt lehetőség. 

A Tisza-tavi, a kelet-börzsönyi és a nyugat-mátrai térség mellett már a Balaton északi partján közlekedő személyvonatok is közlekedtek ilyen kocsikkal – tájékoztatott a MÁV.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: pixabay.com