Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Technikatörténeti értékű bánya- és földmérési mérőműszereket, műszertartozékokat bemutató tárlat nyílt meg a nagyközönség előtt az egyetemen évtizedekkel ezelőtt végzett bánya- és kohómérnökök jubileumi diplomájának átadását követően.

A selmecbányai alapítású, 150 éves Geodéziai és Bányaméréstani Tanszék muzeális, köztük több tanszéki fejlesztésű mérőműszereiből látható kiállítás a Miskolci Egyetem főépületében, a régi aula melletti folyosói előtérben.

„A múlt és a jelen közötti kapcsolódási pontokat mutatja be a tárlat. Egyúttal érzékelteti azt is, hogy a nemzetközi kutatási projekteknek köszönhetően komoly jövője van a földtudományi szakmának.”
/prof. dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja/

A bányászati és földtudományi oktatás és kutatás Selmecbányáról Sopronba, majd onnan Miskolcra kerülve új lendületet kapott – elevenítette fel a kiállítást megnyitó prof. dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja. –  A jól felszerelt laboratóriumok, oktatási és kutatási helyiségek, valamint az Észak-magyarországi térségben meglévő nehézipari háttér a karon művelt tudományterületek számára kiemelkedő fejlődési lehetőséget teremtett. 

A műszerkiállítás az egyetem műszergyűjteményének egy kisebb, válogatott részét mutatja be. 

A muzeális értékű darabok között látható egy 1875-ben készült csillagászati mérőeszköz, kifejezetten a bányászati mérésekre használt teodolitok, bányászati irány- és szögmérési eszközök, mágneses helymeghatározó, giroszkópok, és mások mellett egy 1900-as évekből származó fotóteodolit – ismertette a megnyitón Dr. Havasi István, a Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék vezetője (képünkön). – A tárlókba számos olyan eszköz és műszer is látható, amelyek kifejlesztése a tanszék előd-professzoraihoz, tudományos munkásságukhoz kötődik.