A tavasz csodaszere még akkor is, ha a „csodaszer” persze mondhatni túlzás, de az biztos, hogy egy próbát megér. A tyúkhúr nemcsak remek saláta, hanem számtalan fogás is készíthető belőle. Vagyis ne csak a nagyi tyúkjainak engedd, hogy csipegessék. Szedj belőle, hogy Neked is legyen!
A tavaszi C-vitamin forrásunk lehet, ha a nyers, zsenge hajtásait fogyasszuk. Egész évben virágzik és lehet gyűjteni! 

FONTOS!

Szigorúan csak a fiatal hajtásokból szedjél, fehér, csillag alakú kicsinyke virágairól könnyen felismerhető. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvedsz, akkor lehet ez is a megoldás. 

Márciustól novemberig virágzik

Összetéveszthető a mezei tikszemmel, amelynek a virágai téglavörösek vagy kékek, ezért fontos, hogy a megkülönböztetés érdekében csak virágzó példányokat gyűjtsük. A növény szára, levelei és virágai is ehetőek. A kis fiatal levelek lédúsak, salátákhoz, zöldséges és egytálételekhez isteni. Mivel szaponint tartalmaz, ezért csak mértékkel egyél belőle. 

Köhögős nyavalyákra, tavaszi tisztítókúrákhoz is kiváló 

néhai Szabó György, Gyuri bácsi, a bükki füves ember azt mondta, a tyúkhúr tea nagyon jó koleszterincsökkentő. Zsíroldó tulajdonsága teszi javítja az epe működését. Napi egy csészével ajánlott fogyasztani, étkezés előtt. Korlátlan ideig fogyasztható. A népgyógyászatban légúti betegségekre, köhögésre, valamint emésztési zavarokra is használják. Segíti a máj és a vese működését, kőoldó hatással is rendelkezik. 

Ezt főzd meg!

Tyúkhúros-vadnövényes tészta 

A tésztát a szokott módon megfőzzük. A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük. A tyúkhúrról eltávolítjuk az elszáradt részeket, a fokhagyma-zölddel és kígyóhagymával, bébispenóttal és egy kis friss és nyers csalánnal együtt alaposan megmossuk. A zöldeket és a tyúkhúrt apróra vágjuk, belekeverjük a tejfölbe. Add hozzá a szalonnakockákat. A tésztát belekeverjük a masszába, tedd izgalmassá reszelt parmezánsajttal, és csak a legvégén sózzuk és borsozzuk.

Egészséges, tavaszi napokat!