Ne szemetelj, az űrben is büntetik!

Az amerikai hatóságok közölték, hogy első ízben szabtak ki bírságot az űrszemét miatt, miután kiderült, hogy nem megfelelően ártalmatlanítottak egy műholdat.

150 ezer dollárt (mintegy 54 millió forint) kell fizetniük a gondatlan hulladékkezelés miatt.

 

Hétfőn a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) leplezte le a Dish műholdas TV-szolgáltatót, mert "nem sikerült megfelelően ártalmatlanítani" a 2002 óta keringő EchoStar-7 nevű műholdat.

"Ez az első lépés az űrszemét-végrehajtás terén a Bizottság részéről, amely fokozta műholdpolitikai erőfeszítéseit" – nyilatkozta az űralapú távközlési szolgáltatásokat engedélyező FCC.

Ahogy a geostacionárius műhold működési élettartama végéhez ért, a társaság alacsonyabbra helyezte, mint amiben a két fél megállapodott, ahol "aggályokat vethet fel az orbitális törmelék miatt" – közölte az FCC.

A bizottság szerint a Dish, ami egy amerikai műholdas televízió-szolgáltató, 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a műholdat 300 kilométerre emeli működési íve fölé.

De mivel az üzemanyag kifogyott, a műholdat az eredeti ív felett valamivel több mint 120 kilométerrel leállította.

„Ahogy a műholdműveletek egyre elterjedtebbek, és az űrgazdaság felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat” – mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási hivatalának vezetője.

"Ez egy áttörést jelentő egyezség, amely egyértelművé teszi, hogy az FCC erős végrehajtó felhatalmazással és képességgel rendelkezik a létfontosságú űrszemét-szabályok betartatására."
 

Keddi nyilatkozatában úgy tűnt, hogy Dish szembehelyezkedik az FCC-vel az ártalmatlanítási követelmények miatt, és azzal érvelt, hogy a bizottság végrehajtó ága "nem tett konkrét megállapításokat arra vonatkozóan, hogy az EchoStar-7 bármilyen orbitális törmelékbiztonsági aggályt jelentene".

 

Szabályozás, mindenkire

Az Egyesült Államok légiközlekedési szabályozó hatósága, az FAA nemrégiben bejelentette szándékát, hogy csökkentse az űrszemetet azáltal, hogy megköveteli a magántársaságoktól, hogy ártalmatlanítsák a rakétahordozórakéták felső fokozatait, például visszahelyezve azokat a Föld légkörébe, vagy kevésbé zsúfolt temetői pályára helyezve. ."

Az új szabályozás, amelyet még véglegesen el kell fogadni, már létezik a kormányzati űrmissziók számára.

"Ha figyelmen kívül hagyjuk, az orbitális törmelék felhalmozódása növeli az ütközések kockázatát, valamint az emberi űrrepüléshez és a műholdakhoz használt pályák rendetlenségét" – mondta a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal.

Az Európai Űrügynökség becslései szerint körülbelül egymillió, egy centiméternél nagyobb törmelék – amely elég nagy ahhoz, hogy „lekapcsoljon egy űrhajót” – kering a Föld pályáján.

Már most is problémákat okoznak, például a tavaly januári ütközés, egy kínai műholddal kapcsolatos, vagy a Nemzetközi Űrállomáson 2021-ben egy robotkarba ütött öt milliméteres lyukat.

Az ütközések további veszélyeket is rejtenek a GPS, a szélessávú és a banki adatok szempontjából kulcsfontosságú műholdak miatt.