Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztosan te is ismered a kövér porcsint, hiszen a kertekben megtalálható, azt azonban talán még sem tudtad, hogy a gyomnövényként kezelt növény valójában igazi vitaminforrás, ráadásul levesekben, főzelékekben, de savanyúságként is kiváló!

Vitaminbomba

A kövér porcsin bár eredetileg Ázsiában őshonos, Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg részein is jól érzi magát. Kitűnően bírja a szárazságot és sok kertben megtalálható. A legtöbb ember gyanútlanul gyomnövényként tekint rá, pedig ez a húsos szárú, zöldellő levelű növény igen hasznos, és tele van vitaminnal!

Sok betegséget gyógyít 

A tojásdad alakú levelekkel és apró sárga virágokkal rendelkező növény vadon a talaj mentén, vízszintesen nő, található benne B-vitamin, C-vitamin és az E-vitamin is. Remek Omega-3 zsírforrás, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, javallott izomgörcsökre és reumára, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére valamint érelmeszesedés ellen is. 

Többszöri átmosás után salátában, levesekben és főzelékekben is jól mutat. Érdemes frissen fogyasztani.