Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavalyi évhez képest hét százalékkal csökkent az illegális tartalmakat letöltő internetezők száma.

Ráadásul egyre kevesebb az az internethasználó, aki nem ismeri fel, hogy legális vagy illegális úton felkerült tartalomra bukkant-e a világhálón, vagy bizonytalan annak eredetét illetően.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. idei, reprezentatív kutatása– a két szervezet korábbi felméréseihez hasonlóan – idén is arra volt kíváncsi, hogy mennyire van jelen a jogszerű internethasználat, mit gondolnak az internetezők az online térben található szerzői jogvédelem alatt álló tartalmakról, valamint vizsgálták a letöltések körülményeit, indokait és az illegális letöltések legális alternatíváit is. 

„A legális forrásból elérhető zenei és filmes tartalmak egyre szélesebb tárháza érhető már el az interneten, amely a fogyasztói szokásokat is alakítja, hiszen nő azok száma, akik inkább ezeket a platformokat választják.”

/Lábody Péter, az SZTNH szellemi tulajdonjogok jogérvényesítéséért felelős elnökhelyettese/

A jogvédett tartalmak közül továbbra is kiemelkedő fontosságú az úgynevezett torrentoldalakról letölthető filmek és zenék szerepe. Miközben az oldalak továbbra is népszerűek, a torrentezést nyíltan vállalók száma alacsony, illetve akik bevallottan fogyasztanak nem jogtiszta tartalmakat, azok jellemzően nem egyszeri felhasználók. 

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek hetven százaléka szerint megfelelő a legális letöltési lehetőségek mennyisége. Ez tizenegy százalékos javulás jelent a tavalyihoz képest, ugyanis a pandémia kezdeti időszakában, két évvel ezelőtt, ez az arány még csak ötvennyolc százalék volt.