Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mindannyian szembesültünk már azzal, hogy fizetnénk, de nem tudunk, mert nagycímletű pénz van nálunk, és a boltban nem tudnak visszaadni. Sokszor halljuk a kérdést, hogy „nincs kisebb?”

 

El is érkeztünk oda, ami manapság fő konfliktusforrás, állandó viták színtere, hogy a vevő fizetne, de az eladónak az nem felel meg, és gyorsan átcsúszhatunk a nem megfelelő hangnemből adódó veszekedésekbe.
Pont egy ilyen esettől hangos az egyik győri Facebook csoport is! Egy hölgy párszáz forintért vásárolt, de csak nagycímletű pénze volt, vagy felajánlotta, hogy ad bankkártyát. Itt el is juthatnánk a megoldáshoz, ha elfogadná a kártyát, de erre viszont azt mondta az eladó, hogy olyan plusz költséggel jár ez neki, hogy nem hajlandó párszáz forintért elővenni a terminált! 

Ez egy jellemző fogás a kereskedők részéről, de természetesen semmi jogalapjuk nincs rá. Előfordul, hogy a pénztáros kijelenti, a főnöke kiadta neki, hogy bizonyos összeg (500, másutt 1000 forint) alatt nem fogadhat el kártyát. Egy személyes átvételű online rendelésénél pedig a webáruház írt, hogy a termék árát (16 ezer forintot) lehetőség szerint készpénzzel egyenlítse majd ki. Szóval ahol magyarázatot is adnak, miért nem fizethet az ember(bizonyos összeg alatt) bankkártyával, ott a kártyás vásárlás költségeire hivatkoztak. A hatályos jogszabályok alapján tilos hátrányosan megkülönböztetni a bankkártyás fizetést a készpénzessel szemben. Erre egyébként fel is hívják a kártyaelfogadók figyelmét. De azért mindenki legalább egy esetet tud mondani, hogy ilyen kifogással utasították el a terminál használattól!

Az MNB honlapján a következő törvényi előírás vonatkozik a készpénz elfogadás szabályai körében:

„A készpénzben történő fizetések során az MNB által fizetési forgalmi céllal kibocsátott forintbankjegyeket és –érméket – a sérült, a nehezen felismerhető és a forgalomból bevont bankjegyek és érmék kivételével – mindenki köteles névértéken elfogadni. Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki azt, hogy a különböző termékek, szolgáltatások árának megfizetésekor ésszerű keretek között érvényesüljenek az adott fizetés körülményeinek sajátosságai, így például visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni. Az áru-, ital-, jegy-, parkoló-, stb. automatákkal, vagy a közelmúltban hazánkban is megjelent és egyre inkább elterjedőben lévő önkiszolgáló pénztárgépekkel szemben sem elvárás, hogy valamennyi forgalomban lévő címlet elfogadására alkalmasak legyenek.
Nagyobb mennyiségű érme elfogadása
Amennyiben egy vevő a vásárlás során – akár több címletből, összesen – 50 darabnál több érmével szeretne fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni. Nagyobb mennyiségű, azaz 50 darabot meghaladó érmét csak a hitelintézetek és a posta kötelesek fizetésül elfogadni. A kereskedők saját üzletpolitikájuknak megfelelően dönthetnek arról, hogy vásárlóiktól elfogadják-e az 50 darabnál nagyobb mennyiségű érmével való fizetést.”

Egy biztos! A jómodor és kedves hangnem használata alól semmi sem mentesít!
Hiába áll bárki oldalán a törvény, hiába van igazunk, ha azt nem tudjuk a megfelelő hangnem ben közölni, akkor megette a fene!