Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatunk egy isteni receptet! Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a lángos végigkíséri a családi nyaralások mindennapjait. Gyermekkorban, felnőttként. Mindig és mindenhol. Legyünk a Balatonon, a Velencei-tónál vagy a Tisza-tónál. Érzed az illatát?

Az alap adott, a feltét ezer lehetőséget rejt

Milánói, lilahagymás, nutellás vagy éppen sajtos-tejfölös, lekváros. Ízlések és pofonok, de tény, hogy a korábban fokhagymás már kinőtte magát és komplett íz orgiát jelenthet egy-egy lángos. 

Hozzávalók

  • 30 dkg kenyérliszt 
  • 1 dl tej
  • 1.5 dl víz
  • 2.5 dkg friss élesztő 
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál porcukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • 20 dl napraforgó olaj

Elkészítés

Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon.  Kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt. 
Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből kb. 8 darab készíthető.

Jó étvágyat!

(forrás/fotó: nosalty.hu/