Kamaszkorunk egyik menő szépészeti „beavatkozása” volt a nyers élesztő fogyasztása. Időről időre hallani még arról, hogy – elsősorban kamaszlányok – eszik, a pattanások ellen. Na de nézzük, miért jó ez a hóbort!

Az élesztő azon túl, hogy megkönnyíti és segíti kedvenc ételeink, italaink elkészítését, kívül-belül szépít és egészségesebbé tesz.

A benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és aminosavaknak köszönhetően rendkívül jó hatással van a szervezetünkre. Jót tesz a bőrnek, hajnak, körömnek és még a vércukor szintünkre is pozitívan hat.

Dr. Martin Schröder német orvos egy prágai kongresszuson arra hívta fel a figyelmet, hogy

a csukamájolajban és az élesztőben szinte minden vitamin megtalálható.

Vigyázz! Diétánál ne feledd!

Az élesztőgombák 50 százaléka fehérje, ezért kiváló fehérjeforrás lehet nem csak a vegetáriánusoknak. Ha rászánod magad arra, hogy Te is nyersen fogyasztod, jó, ha tudod, hogy a nyers élesztőnek igen magas a szénhidráttartalma.

A nyers élesztő gazdag B-vitamin forrás, bővelkedik nátriumban és a káliumban. Lúgos kémhatása révén az élesztő azáltal, hogy közömbösíti a savakat, megnyugtatja a gyulladt szöveteket, enyhíti a bélirritációt és a fekélyesedés okozta kellemetlen panaszokat. 

Antibiotikum szedése mellett, probiotikumként segíti a gyógyulási folyamatokat.

Megakadályozza a hasmenést

De csökkenti a krónikus, bakteriális eredetű bélfertőzések miatti panaszokat is. Képes csökkenteni a depresszió tüneteit, enyhíti a szorongást, és javítja az alvás minőségét.

Hitted volna? Szabályozza a vércukorszintet

A legújabb kutatás szerint a cukorbetegek szervezete is meghálálja az élesztő fogyasztását. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok ugyanis képesek helyreállítani a kiugró vércukorszintet. Az élesztőben lévő kálium erősíti a fogakat, csontokat, a magnézium pedig az izomzatunkat. Hatására a köszvényes ízületi gyulladás is visszafordítható.

Ha ráncoktól mentes, sima bőrre vágysz, hetente fogyassz egy kis nyers élesztőt. Arcpakolásként is használhatod, kivonja a bőrből a szennyeződéseket és a faggyút.

Sokan az íze miatt nem fogysztanak nyers élesztőt, na de ennyi jótékonyhatás mellett, ezt ki lehet bírni!

(fotó: illusztráció, femcafe)