Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Újra eljött, végre itt van velünk ez a sokak által imádott növény. Kicsit mesélünk a medvehagymáról, vagy más néven vadfokhagymáról.

A medvehagyma márciustól gyakorlatilag egész tavasszal szabadon és ingyen szedhető Magyarországon. A szedéshez viszont két dolgot észben kell tartanod: az egyik, hogy naponta maximum két kiló szedhető belőle (ez lehet, hogy elsőre kevésnek hangzik, de a valóságban rengeteg), a kereskedelmi célú gyűjtés viszont engedélyhez kötött. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a medvehagyma kísértetiesen hasonlít a májusi gyöngyvirágra és van összecsengés az őszi kikericcsel is, ezek viszont emberi fogyasztásra alkalmatlan, ráadásul mérgező növények és sajnos hasonló területet szeretnek (pl savas talaj), mint a medvehagyma, más néven sási-hagyma.

Nagyfokú odafigyelés szükségeltetik, hogy meg tudjuk különböztetni a medvehagymát az említett növényektől, de mindenképp sorvezető lehet az intenzív fokhagymaillat, ha megdörzsölgetjük a leveleket, megtörjük a száracskákat vagy egyáltalán, ha egy lelőhely közelében járunk.

A természetes hazai medvehagyma-állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Leginkább a Mecsekben és a Gerecsében terem vadon, ezeken a helyeken válnak tavaszra fokhagymaillatúvá az erdők. Fontos, hogy minél korábban szedjük, annál intenzívebb az íze, annál több benne a vitamin, ásványi anyag, amikor már közel a virágzás, sőt, el is érkezik, akkor már csitulnak az aromák.

De mi köze van magyarul a medvékhez? Nos, a barnamedvék (és mellesleg a vaddisznók is) szeretik megenni a hagymáját, szívesen kutatnak, ásnak érte.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban a szedés után, kérjünk segítséget például egy közeli piacon.

Az egyik legjobb dolog, ami készülhet belőle:

MEDVEHAGYMÁS PESTO

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 10 dkg medvehagyma
  • 2 marék dió
  • 5 dkg kemény, sós sajt
  • ízlés szerint só
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés:
A medvehagymát nagyobb darabokban tesszük az aprítóba vagy a mozsárba, és a többi alapanyaggal együtt simára dolgozzuk.