Üdítő színfoltra bukkatunk, amikor találkoztunk egy salgórajáni pappal, aki olyan közelségben van a hívőkkel, hogy teljesen az ő igényeikre szabja a szentmisét is.

Bógár Zsolt atya rendszeresen tart szentmisét a gyerekeknek Salgótarjánban. Úgy gondolja, fontos megszólítani az ifjúságot is, és ez a mai világban nem könnyű feladat. A cél eléréséhez különleges módszerhez folyamodik: a miséin örömmel áldja meg a csöppségek alvós plüssállatkáit – ahogy ők mondják: a "nyunyókat" – az interaktív prédikáció közben. A gyerekek számára tartott szentmise nem újdonság, hiszen nagyon sok plébánián mutatnak be a fiataloknak szóló szertartást. Ezeken a liturgiákon például nem orgona szól, hanem – amennyiben adottak a lehetőségek – gitár, és ifjúsági énekeket énekelnek.

A 29 esztendős Bógár Zsolt atya Mohoráról származik és 2019-ben szentelték pappá. A hivatását azért választotta, mert gyerekként nagy hatással volt rá a helyi plébános, és eldöntötte, követni fogja a példáját.

Érdemes tudni, hogy a prédikáció ilyenkor másképp zajlik. Én szeretek lemenni a gyerekek közé és kérdésekkel bevonni őket a történetekbe. Úgy tapasztaltam, hogy nem csak a fiatalok értékelik ezt az interaktív prédikációt, hanem az idősebbek is lelkesnek bizonyulnak. A plüssök megszentelésének az ötlete onnan származik, hogy a hívek gyakorta kérnek áldást a házi kedvencekre, emiatt az egyik óvoda vezetőjével úgy döntöttünk, az alvós állatok is megkaphatják ezt a kitüntetett figyelmet. A kicsiknek nagyon fontosak ezek a plüssök, vagy ahogy ők mondják, a nyunyók

Fantasztikus, hogy vannak olyan papok, akik csökkentik a szakadékot a mai világ és a vallás között, igyekeznek "fogyaszthatóvá" tenni a fiatal nemzedék számára is!