Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A paradicsom befőzése sokszor nagy energiabefektetést igényel, de majd ősszel és télen hálát adhatunk saját magunknak, mikor csak benyúlunk a kamra polcai közé, és ott sorjáznak a különböző paradicsomos alapú készítmények. Természetesen a házi változatok sokkal finomabbak a boltinál, és nem mellesleg sokkal egészségesebbek is.

Paradicsomlé készítése
Talán az első és legfontosabb tudnivaló, hogy mindig teljesen egészséges paradicsomot akarjunk eltenni. Találjuk ki előre, hogy mikor szánjuk rá a napunkat, és aznap délelőtt vásároljuk meg a zöldséget, hogy minél frissebb legyen. A régi, kicsit ütődött paradicsom akár el is ronthatja az egésznek az ízét, és akkor kárba vész a belefektetett munkánk.

A befőttesüvegeket alaposan ki kell tisztítani, és ebben az esetben csírátlanítani is. Ez azt jelenti csupán, hogy meg kell főzni az üvegeket és a kupakokat egy nagyobb lábasban. Alternatív megoldásként a mosogatógép legforróbb programjával való átmosás is szóba jöhet.
A paradicsomokat vágjuk fel kisebb darabokra, majd passzírozzuk át őket egy paradicsompasszírozón, hogy a lehető legtöbb lét kinyerjük belőlük.
Az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot adjunk hozzá plusz 1 evőkanál sót.
Tegyük fel főni a leendő paradicsomlevünket, és forrástól számítva főzzük körülbelül 10 percig. Mikor lejárt az idő, öntsük bele a forró levet az üvegekbe, fedjük le fóliával és zárjuk rájuk a kupakokat. Az üvegeket hűvös helyen érdemes felbontásig tárolni, majd utána a hűtőben.

Paradicsombefőtt
Válasszunk befőzőparadicsomot, mert ezek egyszerre jóízűek, lédúsak és megfelelő méretűek (a koktél- és más paradicsomokat inkább hanyagoljuk). A paradicsomléhez szükséges paradicsommal szemben most nem a legfrissebb a legjobb. Érdemes néhány nappal a befőzés napja előtt már megvenni, és még kicsit állni hagyni.

A passzírozás menetét illetően két lehetőségünk is van:
kipréseljük a levet a még nyers paradicsomokból, és azt főzzük majd meg;
elkezdjük melegíteni a felvágott paradicsomokat, és forrón passzírozzuk őket, majd még tovább főzzük.

Befőzés
A paradicsom levét főzzük addig, amíg teljesen el nem fövi a habját. Érdemes nagyobb lángon, rövidebb ideig főzni, a túl hosszadalmas főzéssel veszíthetnek ízükből és a bennük rejlő vitaminmennyiségből is. De ha igazán sűrű szószt szeretnénk, akkor a hosszabb főzés a jó megoldás.

 

Olaszos paradicsombefőzés
Ezt a mediterrán paradicsomszószt felhasználhatjuk tésztaételek, levesek, pizzák elkészítéséhez is.

Hozzávalók

1,5 kg paradicsom
5 gerezd fokhagyma
2 csokor bazsalikom
8 evőkanál olívaolaj

bors
1 kávéskanál cukor

Elkészítés

Forrázzuk le a paradicsomokat egy gyors mozdulattal, mint a farkast a mesében. Pár perc után könnyedén le tudjuk húzni a héját.
A felmelegített olívaolajban kicsit főzzük meg az apróra felvágott fokhagymát.
Vágjuk a paradicsomokat kisebb darabokra és öntsük rá a fokhagymás olajra.
Tegyük bele a bazsalikomot, a sót, a borsot és a cukrot is. Főzzük körülbelül fél óráig az egészet.
Mikor elkészült, tegyük előre kimosott befőttes üvegekbe a szószt, és pakoljuk el a kamra mélyére.