Herman Ottó Múzeum - Múzeumok Éjszakája

2023szo24jún(jún 24)15:00vas25(jún 25)00:00Herman Ottó Múzeum - Múzeumok Éjszakája

Esemény részletei

Herman Ottó Múzeum Görgey Artúr utcai főépülete

2023. június 24. 15:00 – 2023. június 25. 00:00

Ragyogás – A Herman Ottó Múzeum aranykincsei

Kísérő tárlatok: Ábrány aranya, A rend nyomában

A Herman Ottó Múzeum milliónyi kincseinek többsége agyagban, fában, fémben, csontban, papírban, vászonban őrzi titkait.

A legritkábbak és legféltettebbek közé tartoznak közöttük az arany tárgyaink. A Múzeumok Éjszakáján a néprajzi, az ásványtani, a régészeti, a történeti és numizmatikai, valamint a képzőművészeti gyűjteményeink aranykincseit tárjuk eléd, és meséljük el mindazt, amit ők nekünk meséltek.

2023. június 24. 15:40 – 2023. június 25. 00:00

Aranyos crafting. Közkinccsé tétetik!

Folyamatos program: a Múzeum aranykincseihez kapcsolódó kreatív tevékenységek gyerekeknek. Megjeleníthetjük személyes kincseinket, kicsik és nagyok egyaránt, csak a fantázia szab határt

2023. június 24. 16:00 – 2023. június 25. 00:00

Restaurátor műhelytitkok!

A múzeum restaurátor műhelyeibe nyernek betekintést a látogatók, a festmény, fém, textil, papír és szilikát műhelyekben folyó munkálatokba. Regisztrációhoz kötött program.

Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület

Állandó kiállítások:

  • Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora
  • A Kárpátok ásványai
  • Dinók Földjén – MezoZOOikum

2023. június 24. 18:00 – 21:00

A kis dinó és az aranyos ginkófák.

Zenés-mesés ismeretterjesztő kicsiknek és nagyoknak 15 percben

Mesénkben két ginkófa szerepel: az egyik fiú, a másik lány. És bizony egymásba szeretnek, de sajnos egy hatalmas hegy választja el őket egymástól. A leleményes dinókölyök segítségével azonban legyőzik az akadályt – mert a furfang hegyeket mozgat…

Kezdési időpontok: 18.00 órától kezdődően fél óránként: 18.00, 18.30, 19.00,19.30,20.00,20.30

2023. június 24. 16:00 – 2023. június 25. 00:00

Őserdei kódjátszma

Folyamatos program

Egyedül és csoportosan is játszható, rejtvénymegoldó foglalkozás az “Őserdei ösvényeken” c. kiállításban. Mikor és hol működött a legközelebbi vulkán? Hogyan maradhattak fenn eredeti állapotukban a híres bükkábrányi mocsárciprusok? Milyen ősormányosok hűsöltek az ősfák árnyékában? Nyomozzatok miocén kori élőlények után! Aki leghamarabb megfejti a kódokat, az tud kijutni az őserdei csapdából.

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

2023. június 24. 16:00 – 2023. június 25. 00:00

GRAFIT Galériabolt – múzeumi bolti árusítás

2023. június 24. 17:00 – 18:00

Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben (kiállítás megnyitó)

Köszöntőt mond:

KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

A kiállítást megnyitja:

N. MÉSZÁROS JÚLIA, művészettörténész, a kiállítás kurátora

Az Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben című nemzetközi kiállítás a győri Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat utolsó állomása. A tárlat , amely 15 ország 33 művészének 2009 után készült alkotásait tárja elénk, arra a fő kérdésre keres és ad választ, mi tekinthető innovatívnak a kortárs rajzban és grafikában, és mi a kapcsolat az innováció, a művészeti hagyományok, a tradícióújítás és a művészet fejlődése között.

Kiállító művészek:

Derek BESANT (Kanada), Alexandra HAESEKER (Kanada), Francisco ALVARADO-JUÁREZ (USA), Pernille ANDERSEN (Dánia), Cătălin BURCEA (Románia), Sean Caulfield (Kanada), Seoung CHO (Dél-Korea / Ausztrália), Lukasz CYWICKI (Lengyelország), Olesya DZHURAYEVA (Ukrajna), FUSZ Mátyás (Magyarország), GALLUSZ Gyöngyi (Magyarország), HAÁSZ Katalin (Magyarország), JOVANOVICS Tamás (Olaszország), KÁROLY-ZÖLD Gyöngyi (Románia), William KENTRIDGE (Dél-Afrika), KESERÜ Károly (Magyarország), KISS Adrienn Mária (Magyarország), KOVÁCS Péter (Magyarország), Masataka KUROYANAGI (Japán), MATYUS Dóra (Magyarország), Svätopluk MYKITA (Szlovákia), NAGY Gábor György (Magyarország), Izabella RETKOWSKA (Lengyelország / Németország), SCHMAL Károly (Magyarország), Susan SCHWALB (USA), Shiwangi LADHA (India / Nagy-Britannia), Batool SHOWGHI (Irak / Nagy Britannia), Zora STANČIČ (Bosznia és Hercegovina / Szlovénia), Wendy STOKES (Ausztrália), SZEGEDY-MASZÁK Zoltán (Magyarország), SZÍJ Kamilla (Magyarország), TARR Hajnalka (Magyarország), Adrian TÍMAR (Románia)

2023. június 24. 18:00 – 19:00

Pixie Pop – Időutazás

A Pixie Pop egy vadonatúj formáció, amelyet Domahidi Anna, Győrfi Hanna Klára és Kerekes Dorina Petra alkot. Az együttest a barátság és a zene szeretete hozta össze. Közös fellépéseik alkalmával fogalmazódott meg az az ötletük, hogy alakítsanak egy lánycsapatot, amely a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Galériában debütál majd. Az elmúlt időszak pop- és musical slágerei ihlette programjuk címe: Időutazás, melyet egy ma népszerű fiúcsapat dalával is megfűszereznek.

2023. június 24. 19:00 – 20:00

What is ART? – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből(kiállítás megnyitó)

Köszöntőt mond:

DR. KACSUK PÉTER műgyűjtő, informatikus professzor

KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

A kiállítást megnyitja:

TATAI ERZSÉBET, művészettörténész

Kurátor:

MULADI BRIGITTA, művészettörténész

Kiállító művészek:

AATÓTH Franyó, BARANYAI Levente, BENCZÚR Emese, BOROS Viola, BUKTA Imre, CSERNUS Tibor, drMÁRIÁS, Fajgerné DUDÁS Andrea, GALAMBOS Tamás, GALLAI Judit Ágnes, GÁSPÁR Annamária, HALÁSZ Péter Tamás, JUHÁSZ Corinna, LABROSSE Dániel, METZINGER Eszter, MURAKAMI Patrick, Milorad KRSTIĆ, Nagy Kriszta TERESKOVA, Naomi DEVIL, NEMES Csaba, OROSZ István, ŐSI László, PÉTERFY Ábel, PINCZEHELYI Sándor, PRUTKAY Péter, RABÓCZKY Judit, RADICS Márk, Société Réaliste (GRÓF Ferenc, Jean-Baptiste NAUDY), STARK Attila, SZALAY Péter, TERDIK Szilvia, TÖTTÖS Kata, VÁRNAI Gyula, VEREBICS Ágnes, WAHORN András, WEILER Péter, efZÁMBÓ István

2023. június 24. 20:00 – 21:00

Dr. Kacsuk Péter műgyűjtő és Muladi Brigitta kurátor közös tárlatvezetése a „What is ART? – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből” című kiállításon

2023. június 24. 21:00-22:00

A SENOR zenekar koncertje

A karcagi SenoR zenekar története 1985-ben kezdődött. Perge Tibor basszusgitáros-énekes és társai az önálló fellépések mellett olyan élvonalbeli csapatok társaságában léptek színpadra, mint a Lord, a Bikini vagy az Ossian. Az akkori tehetségkutató versenyeknek köszönhetően egyre ismertebbek lettek, így fellépéseik már nem kizárólag Szolnok megyére korlátozódtak. A ’90-es évek elején lezajlott zenei trendforduló következtében azonban nem tudtak, és nem is akartak megfelelni az akkori elvárásoknak. Megtört a lendület, majd úgy döntöttek, hogy a SenoR zenekar egy búcsúkoncerttel lezárja pályafutását. Húsz év elteltével, 2010-ben azonban a régi banda tagjai újra találkoztak, s beköszöntött a SenoR új korszaka, melynek eddigi leltára: jó néhány fesztiválszereplés, vendégfellépés rangos fővárosi és vidéki klubokban, önállóan illetve olyan neves bandák vendégeként, mint a P. Mobil vagy a Historica.

2023. június 24. 22:00-23:00

Kónya Ábel képzőművész tárlatvezetése az „Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben” valamint az ART AND LIFE kiállításokon.

Miskolci Galéria – Thália-ház

2023. június 24. 16:00 – 18:00

23. Légyott – Tompa plusz Petőfi Cimborámnak szántalak

Köszöntőt mond:

Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja:

Vass Tibor

Közreműködnek:

Seres Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész,

Fandl Ferenc, Déryné-díjas színművész,

a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai

Házigazdák: Vass Nóra és Mikita Gábor

Kiállító művészek:

Alexandru Jakabházi, Arnóti András, Aros Éva, Bagu László, Bánfai Zsolt, Bene Adrián, Béres Tamás, Berka Attila, Bornemisza Rozi, Böszörményi Zoltán, Bukovenszky-Nagy Eszter, Cselenyák Imre, Csetneki József, Csintalan András, Damó István, Debreczeny György, Demény Balázs, Dicső Zsolt, Éles Bulcsú, Eperjesi Noémi, Farkas Arnold Levente, Farkas B. Szabina, Fazakas Bálint, Fazakas-Koszta Tibor, Fazekas Balogh István, Fecske Csaba, Fehér Kinga, Fekete J. József, feLugossy László, Ferenczi Zoltán, Filip Gabriella, Finta Éva, Gacsályi József, Ghyczy György, Petra Virág, Gulyás Imre, Gyenes Zsolt, Halász Margit, Henn László András, Homonna György, Jacsó Pál, Jónás Péter, Juhász Dorina, Karádi Zsolt, Kégl Ildikó, Kilián László, Kiss Attila, Kocsis Csaba, Lakinger Tibor, Lipcsey Emőke, Magasi Hajnal Csillag, Máger Ágnes, Marton-Ady Edina, Mátrai István, Miklós Gábor, Miske Emő, Murányi Zita, Nagy Bandó András, Oláh András, Onagy Zoltán, P. Papp Zoltán, Pál Csaba, Payer Imre, Petőcz András, Radics Márta, Rózsa Boglárka, Rőczei György, Sándor Lilla, Sütő Csaba András, Szakállas Zsolt, Szalai Zsolt, Szauer Ágoston, Szénási Miklós, Szepessy Béla, Szövényi Banabás, Tatár Rózsa, Üveges Tamás, Vass Nóra, Vass Tibor, Vécsei Rita Andrea, Vörös István, Zalán Tibor, Zséger Olivia, Zsubori Ervin.

2023. június 24. 17:00 – 2023. június 25. 00:00

Papírszínházi foglalkozás

Miskolci Galéria – Feledy-ház

Állandó tárlatok: Emlékek Dombja – Feledy Gyula grafikusművész tájábrázolásai

Időszaki kiállítás: Urbán Tibor: Valahol

18:00

Személyes tárlatvezetés Valahol című kiállításában, melyben az elmúlt időszak munkáit és közös alkotásait Pataki Jánossal mutatja be Urbán Tibor.

20:00

Feledy Gyula családi karikatúráinak bemutatása rajzokon és családi elbeszéléseken keresztül. A “Nagyapa humoros oldalát” bemutatja Ferenc Marcell és családja.

Herman Ottó Emlékház

MeneTRendben vagyunk

Érkezz kisvonattal Herman Ottó egykori nyaralójába Lillafüredre! A vonatút során a múzeum népszerű Kultúrkoffer programjait élvezheted. A kisvonat egyik szerelvényén a pásztorok világát mutatjuk be, a másikon képletesen a pálosok nyomába eredünk. Lillafüred felé pöfögve szót ejtünk a középkori barátok tájat átalakító, máig ható munkájáról, miközben egykori birtokaikon haladunk át. Az utazó közönség által kézbe is fogható, a diósgyőri és szentléleki kolostorok területéről származó leleteken keresztül mutatjuk be ennek a közösségnek az életét.

A vonatról leszállva vezetett helytörténeti séta során az egykori lillafüredi üdülőtelep svájci stílusú villáival ismerkedünk, melynek egyik legszebb példája a Pele-ház. Az emlékházban játékos kvízzel, erdőfürdő bemutatóval, hangulatvilágításban tündöklő kerttel és büfével várjuk látogatóinkat.

A megváltott jegyek a Herman Ottó Múzeum belvárosi kiállítóhelyeire, a Miskolci Galéria Rákóczi-házába, a Feledy-házba, a Thália-házba és a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületbe is érvényesek.

A programváltozás jogát fenntartja az intézmény. A látogató a belépőjegy váltásával hozzájárul, hogy a rendezvényen róla képfelvétel készülhet, melyet a múzeum a promóciós anyagaiban felhasználhat.

Bővebben...

Időpont

24 (Szombat) 15:00 - 25 (Vasárnap) 00:00