Rögzített kupak az üdítős palackon, vajon jó ötlet vagy bosszantó?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az üdítős üvegek műanyag kupakjainak új, rögzített kialakítása miatt néhány fogyasztó dühös, de mi áll a lépés hátterében?

Hideg üdítőt felbontani egy forró napon az élet egyik nagy öröme, de ezen a nyáron ez más élmény lesz.

Ennek az az oka, hogy az európai műanyag palackok az új uniós szabályok miatt változnak.

Biztos, hogy már találkozott az új műanyag kupakkal, amelyek az üveghez vannak rögzítve.

Ha nem, akkor hamarosan fog, mert júliustól széles körben elterjednek Európában.

 

Miért történik ez, és mit gondolnak az emberek az új dizájnról?

Az új dizájn meglehetősen egyszerű. A teljesen lecsavarható kupakok helyett plusz műanyag csíkok kötik össze a kupakot a palackkal.

A Coca-Cola volt az elsők között, akik elfogadták a változást, mivel az elmúlt egy évben Európa-szerte bevezették ezt a fajta kialakítást.

„Ez a kis változtatás nagy hatást fejthet ki, biztosítva, hogy a fogyasztók újrahasznosítsák palackjainkat, és egyetlen kupak se maradjon le” – mondta Agnese Filippi, a Coca-Cola Ireland menedzsere a bevezetés előtt.

 

Bár a lépés a környezetvédelemre irányul, azért vannak akik nem örülnek a változásnak!

Forrás:Tik-Tok (Sammy D)

 

Miért van rögzítve a kupak a műanyag palackomon?

Júliusig minden EU-tagállamnak kötelező lecserélnie a levehető kupakot a legfeljebb három literes műanyag ital palackokról. Ez egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv része, amely az egyszer használatos műanyag hulladék csökkentését célozza.

 

Betiltották a levehető kupakokat egy nagyobb terv részeként, amely a műanyaghulladék elleni küzdelemre irányul Európában.

 

Az unió szerint ez az egyik legszemetesebb egyszer használatos műanyag termék a strandokon.

Jelenleg nagy mennyiségek kerülnek újrahasznosításra, de a többi az vizeinkben, erdőinkben kötnek ki. A kutatók becslése szerint a műanyag előállítása és elégetése több mint 850 millió tonna üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe (2019-es  adat).

Az új műanyag kupak csak egy az EU által az intézkedések sorában:

A márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss gyümölcsök és zöldségek, a mini szállodai piperecikkek és a gyorséttermi ételek csomagolását az éttermekben.

A remény az, hogy ha a kupakot felhelyezik, az emberek kisebb valószínűséggel dobják el őket, minthogy ehhez az egész palackot is ki kell dobni vele.

Az EU-tagállamok szabadon határozhatják meg saját tervezési követelményeiket mindaddig, amíg „a kupakok és fedelek a termékek rendeltetésszerű használatának szakaszában a tartályokon maradnak”. Tehát az olyan rögzítés, amelyet jelenleg az olyan italokon, mint a Coke, nem az egyetlen lehetséges, bár a piaci dominanciájuk miatt ez lesz a leggyakoribb. Más nagy italgyártó cégek már átvették a dizájnt.

 

Miért van új kupak az Egyesült Királyságban a Brexit után?

Noha az EU politikája , hogy megszabaduljunk tőlük, más országokban is éreztette hatását. A cégek tömegesen gyártanak palackokat és kupakokat, így bonyolult a különböző stílusok elkészítése a különböző országokban.

Ennek eredményeként a nagy italgyártó cégek az EU-n kívüli országokban, például az Egyesült Királyságban is bevezetik az új sapkákat, jóllehet erre jogilag nem kötelezik őket.

 

Forrás:Euro News

Borító: Pixabay