Puszit ad, és mintha egy három éve nem pucolt nyilvános wc adott volna csókot? Ha azt gondolod, hogy áááá, hiszen minden kutya szája büdös, akkor tévedsz. Vannak fokozatok!

Ha kifejezetten kellemetlen szaga van kedvenced leheletének, akkor sajnos jó eséllyel a lerakódott fogkő a hibás.
Mit tehetsz ilyenkor? Irány a kutya fogorvos, bódítás, majd fogkő eltávolítás? Hogyan úszhatja meg kedvenced jó eséllyel a fogkövesedést?
A kutyák fogköve semmiben nem különbözik a mi fogainkon lerakódó fogkőtől. A fogkő elmeszesedett, sárgás színű lepedékréteg, amelyet általában csak fogászatilag lehet teljesen eltávolítani.

A gond az, hogy a fogkövesedés nem csak esztétikai probléma. Ha nem foglalkozol vele, fogkő-eltávolítás nélkül a megkövesedett fogkő egyre keményebbé válik.
Ez fogíny, majd fogágy gyulladást eredményez, amely rövid idő múlva folyamatossá válik. Ez okozza a kellemetlen szájszagot, sőt, hosszabb távon a kutya fogai idő előtt kihullhatnak, ha nem távolíttatjuk el a fogkövet.
Ha rád lehel és kellemetlen a lehelete, két dolgot kell megvizsgálnod: mit eszik és milyenek a fogai?
A kellemetlen szájszag ugyanis jöhet a gyomor felől és a szájüregből. A fogkő esetében a szájüregből jön a szag. Sajnos a szag és a fogak elvesztésén túl még egyéb szövődmények is felléphetnek, ezért mindenképpen vedd komolyan a problémát.
A sokáig fennálló fogkő miatti gyulladás az immunrendszer működését károsan befolyásolhatja, azáltal, hogy folyamatosan leterheli az immunrendszert.
A folyamatos gyulladásra adott immunreakció révén ugyanis lehet, hogy a fogíny és fogágy gyulladás egy góc betegség központjává válik. Ez a probléma a fogkövek szakszerű, állatorvos általi eltávolításával megszüntethető. Egy ragadozó fogazatát rágásra teremtették. A kutyatápok, konzervek elterjedésével kedvenceink sajnos egyre ritkábban rágnak.

Persze vannak kutyák, akik a helyes táplálás, rendszeres rágás ellenére is hajlamosak a fogkőre, de még náluk is jelentősen visszaszorítható a fogkőképződés.
Különböző kutyafajtáknál más és más szájforma – még ez is befolyásolhatja a fogkövesedésre való hajlamot. A genetikai tényezők ellen nem sokat tehetsz.

HOGYAN ELŐZHETED MEG A FOGKÖVESEDÉST?

1.) Figyelj rá, hogy rendszeresen rágjon!
Adj neki nyersen (!!!) csontokat, lapos csontokat. A tévhittel ellentétben egy egészséges fogazatú kutya – akkor is ha öreg – ezeket a csontokat gond nélkül meg tudja enni. Sőt, ráadásul jó eséllyel imádni fogja – próbáld ki! Első alkalommal legyen a kutyusod felügyelet alatt, mert ha mohó, előfordulhat, hogy egyben próbálja lenyelni.
Ha kipróbálnád a csont etetést, kezdd egy farháttal (ha pici a kutyusod, akkor egy fél farhát is elég): A csirkefarhát ugyanis nem túl kemény, ellenben elég nagy ahhoz, hogy ne tudja egyben lenyelni.
Ha csontot adsz neki, azt szigorúan csak nyersen. A főtt / sült csont etetése veszélyes, mert szilánkosra törik.
Ha nem adsz neki nyers csontot bármi okból, akkor bevethetsz rágcsákat, de válassz közülük tudatosan! Ahogy mindjárt látni fogod, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rágcsát adsz neki!!!

2.) Kerüld a tápokat
A kutyatápos, szénhidrátban gazdag táplálás és a rendszeres rágás hiánya sajnos melegágya a fogkőképződésnek.
Tudtad, hogy a száraztápok 40-55%-a szénhidrát?
Ha kedvenced tápot eszik, nagyobb lehet az esélye a fogkőképződésre, ezért fokozottan oda kell figyelned a szájhigiéniára.

AGYONREKLÁMOZOTT FOGÁPOLÓ "CSODÁK"
Ne dőlj be a TV reklámoknak, légy kritikus: a gabona és keményítő alapú fogápoló snack-ek nagyjából semmit nem érnek.
Mielőtt rágcsálnivalót választanál kedvencednek, olvasd el figyelmesen a termék címkéjét.
Ha az összetevők között elbújtatva látsz gabonaféléket és / vagy cukrot (utóbbit sokszor "álnéven", úgy mint pl dextróz, fruktóz, glükóz, maltóz, szacharóz, dextrin, dextróz, maltodextrin, árpamaláta – a teljesség igénye nélkül), inkább tedd vissza a polcra.
A szénhidrátok ideális klímát teremtenek a szájban lévő baktériumok szaporodásához, erre egy fogköves kutyának pláne semmi szüksége. A rendszeres rágás segít a fogkő megelőzésében.

MI SEGÍTHET MÉG A RENDSZERES RÁGÁSON KÍVÜL?
A fogkő elleni harcban remek kiegészítő a kellemetlen szájszag semlegesítésére is ajánlott SPIRULINA. A Spirulina akkor is hasznos lehet, ha kutyád szőre, bőre minden különösebb ok nélkül bűzlik.
Ez az édesvizekben előforduló, magas klorofilltartalmú alga egy igazi kincs, én csak zöld aranynak hívom: megannyi ásványi anyagot, többek között foszfort, vasat, magnéziumot, cinket és 18 féle aminosavat tartalmaz – egy igazi vitamin és ásványi anyag bomba. A spirulinában lévő klorofill olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a szövetregenerációt támogatják, emellett jótékony hatásúak a bélflórára, antibakteriális és antivirális tulajdonságúak.
A másik hasznos kiegészítő a BARNA ALGA, latin nevén ascophyllum nodosum – azaz tengeri hínár vagy barna moszat – abban segíthet, hogy felpuhítja a fogkövet, ezáltal könnyebben, akár kutyafogkefével dörzsölve is eltávolítható. Ásványi anyagokban és nyomelemekben szintén gazdag kiegészítő eledel. Javítja a pigmentációt, támogatja a megfelelő szőr és bőrkondíciót.
A barna algát hetene háromszor elegendő adnod kedvencednek, spirulinát adhatsz bátran minden nap, jót tesz kedvenced szőrzetének, immunrendszerének.
Komolyabb, előrehaladott fogíny illetve fogágy gyulladással járó fogkövesedés esetén fordulj állatorvoshoz, aki szakszerűen eltávolítja a fogkövet.