Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Sebészeti robot segíti a Széchenyi István Egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja, hogy élenjáró technológiákkal és a társadalom számára meghatározó tudományterületekkel kapcsolatos kutatásokat végezzen úgy, hogy azzal a térségben élőket is szolgálja. E két célhoz egyszerre járul hozzá az intézmény által tavaly vásárolt Da Vinci sebészeti robot, amelyet folyamatosan használnak a győri Petz-kórház szakemberei, akik közül többen az egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának oktatói is egyben. A beruházás így tovább erősíti a két intézmény stratégiai kapcsolatát.

Dr. Szepesváry Zsolt, a kar fejlesztési dékánhelyettese, a kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy eddig már csaknem száz műtétet végeztek el a berendezéssel, ami rendkívül sikeres indulást jelent. Az operációk szinte kizárólag onkológiai (daganatsebészeti) műtétek voltak néhány nagy bonyolultságú rekonstrukciós, helyreállító beavatkozás mellett. Ez teljesen megfelel a robot tervezett használatának, az előzetesen felállított portfóliónak. Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak.