Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az éjszakai mínuszok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miskolc környékén a gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak.   

Egy erős felmelegedés után több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe, keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. "Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repcén megjelent a virágkezdemény is, ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik" – írták.

A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, itt az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós. A gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak.   

Miskolc környékén fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen – írták.

A folytatásban a rövid felmelegedés után újabb lehűlés érkezik és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Csütörtökön és pénteken várható még csapadék, majd már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor.

Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél.

(Nyitókép: MTI/Komka Péter)