Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Szabad a strand? – Folyamatosan vizsgálják a tavak vízminőségét

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nézzük, mit érdemes tudni vármegyénk fürdőhelyeiről!

Tombol a nyár, így mostanában sokan látogatnak majd el valamelyik vízpartra. A vizek minőségét folyamatosan ellenőrzik, a legfrissebb eredmények szerint döntően tiszták a szabadvízi fürdőhelyeink. De ne feledjük, a szabadvizekben való fürdőzés kockázatainak elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása.

A vármegyénkben található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhely – adta hírül közleményében a vármegyei kormányhivatal. Kiemelték: mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott, ezért az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat.

Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsi mosás. Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a fent említett bányatavak környezetére is, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja. A vármegyei kormányhivatal azt is kihangsúlyozta, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

A hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek listáját megtalálhatjuk a kormányhivatal weboldalán.