Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Szerda este 9 óráig van érvényben a vörös kód

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő reggel életbe lépett a vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban is rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos pedig már a hét elején kiadta a másodfokú hőségriasztást.

Különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt – emelete ki Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül. Miskolcon és a térségben a bejelentéseket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Észak-Magyarországi diszpécserszolgálata várja (46/530-268).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, szerdán pedig 29-38 fok valószínű, miközben a hőmérséklet hajnalban mindössze 13-23 fokig csökken.