Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos ellentmondás kering a világon az emlőrák kialakulásával kapcsolatban. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

A szakértők még mindig nem tudják biztosan, mitől alakulhat ki pontosan az emlőrák, bár vannak olyan tényezők, amelyek ezt előremozdíthatják. Ilyen például az elhízás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Megelőzni tehát nem tudjuk a betegséget, csak időben felismerni a jeleket, majd kezeltetni azokat. Na de nézzük, mik azok a tévhitek, amik beitták magukat a köztudatba.

A kisebb mellű nők esetében alacsonyabb a kockázat

Tévhit! A mellméret semmiféle szerepet nem játszik abban, hogy kialakulhat-e valakiben emlőrák.

Fiatalokat nem érinthet

Tény, hogy a mellrák esetében a legfontosabb rizikótényező – mint általában a daganatok többsége esetében – az életkor. Az emlőrákos esetek száma 100.000 nőre vetítve a fiatal kortól a menopauzáig minden évtizedben kb. a kétszeresére nő. Harmincöt éves kor alatt az emlőrák előfordulása nagyon ritka, de a valószínűsége sajnos nem nulla.

Az emlőrák mindig fájdalmas csomókban jelentkezik

Az emlőrákkal diagnosztizált betegek körülbelül tíz százaléka nem tapasztal csomókat, más jeleket vagy fájdalmat az emlőjében.

A fogamzásgátlók emlőrákot okoznak

A 90-es években született ez a tévhit, manapság azonban a fogamzásgátló tabletták összetétele már merőben más és többségük kevesebb hormont tartalmaz, mint az elődjeik.

A dezodorok és izzadásgátlók rákot okoznak

A Hutchinson Rákkutató Központ kutatása 2002-ben kimutatta, hogy nincs egyértelmű összefüggés a dezodorhasználat és az emlőrák között.