Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Tejterméket kínáló részlegeket ellenőrzött a Nébih, vegyes lett a kép

Az ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, valamint jelöletlen darabolt sajtokat is találtak. 

Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, valamint jelöletlen darabolt sajtokat is találtak, és a sajtdarabolási tevékenység sem minden esetben felelt meg az előírásoknak. A hatóság az érintett kereskedelmi egységeket pénzbírsággal szankcionálta – közölte a hivatal.

A hatósági felügyelők országszerte 30 boltban jártak, a teszt során öt üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést.

A Nébih szakemberei a tej és tejtermékek számára fenntartott hűtőberendezések állapotát is ellenőrizték. Vizsgálták a bennük elhelyezett termékek lejárati idejét, csomagolásának épségét és nyomon követési dokumentumait. Több helyen hiányoztak a hőmérők vagy azok hitelesítési dokumentumai, továbbá probléma merült fel az áruátvétel során alkalmazott hőmérséklet-ellenőrzés gyakorlatával szemben is.

Az érintett egységekben hatósági felszólításra a feltárt hibákat kijavították.

A kiválasztott üzletek közül 12 helyen sajtdarabolást is végeztek, így a felügyelők ennek körülményeit is vizsgálták. Az egyik boltban lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket találtak, ugyanitt a helyben végzett sajtdarabolási tevékenység is kifogásolható volt: higiéniai, nyomon követési és dokumentációs hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A felügyelők az adott üzletre 350 ezer forint bírságot szabtak ki.

A hatóság a boltok eladóterében lévő hűtők mellett a raktári berendezéseket is ellenőrizte. Egy kereskedelmi egység hűtőkamrájában csomagolt, jelöletlen, nem nyomon követhető darabolt sajtokat találtak. Az érintett üzlettel szemben 250 ezer forint bírságot szabtak ki.

A helyszíni ellenőrzés alkalmával a felügyelők az eladótérben, valamint a raktárban található hűtőberendezések oldalfaláról, polcáról és fogantyújáról a mikrobiológiai szennyezettség laboratóriumi vizsgálatához úgynevezett törletmintákat vettek. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus.

További információk, érdekességek és a részletes eredmények elérhetőek itt