Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bodrogkeresztúr országos szinten is a fehér gólyák egyik kedvenc költőhelye, így a Gólyavédelmi Központ a legjobb helyen nyitotta meg kapuit.

A létesítményt – amely egy interaktív, gólyákról szóló tárlat várja a látogatókat száznyolcvan négyzetméteren – Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére alakította ki a Zöld Kör. 

A Tokajtól mintegy nyolc kilométerre fekvő településen lévő központ a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni.

A kiállítás a falu egykori zsinagógájának épületében egy időszaki kiállítással, egy foglalkoztató sarokkal és egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal várja a látogatókat.

A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezéseket bemutató tanösvényt, az épület mögött pedig egy fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktáblát helyeztek el.

A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 10 és 16 óra között tekinthető meg.

Nyáron várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ, valamint csoportok részére előzetes bejelentkezés és egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is megtekinthető.

Bodrogkeresztúr a hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát tekintve az egyik legnépesebb községek egyike.

Ebben az évben harminc pár fehér gólyával büszkélkedhet a falu, ahol a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére emelkedik a madarak létszáma. Tavaly óta két párral bővült a helyi populáció.

A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta.

/Nyitókép: Zöld Kör természetvédelmi egyesület Facebook-oldala/