Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Tízből négy család tervez lakásfelújítást

A magyar háztartások 53 százaléka kizárólag az energiafogyasztás csökkentésével próbál lefaragni a költségeiből, 41 százalék ugyanakkor felújítást tervez a rezsi csökkentése érdekében, és az energetikai korszerűsítéshez 24 százalék hitelt is felvenne.

Egyebek mellet ez derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített friss, reprezentatív kutatásból. Az összefoglaló szerint az áramár változása a megkérdezettek 51, míg a gázár változása 41 százalékát érinti.  A válaszadók rezsiszámlája átlagban 10-60 ezer forinttal nő a költségek kifizetése a válaszadók 59 százalékának kihívást jelent.

A kutatásban résztvevők 54 százaléka nem tartja korszerűnek lakóhelyét, és a nagy többség nem is újította fel azt az elmúlt öt évben. Akik felújítás mellett döntöttek a közelmúltban, azok leginkább a nyílászárókat cserélték, illetve a szigetelést és a fűtési rendszert korszerűsítették.

A közeljövőben felújítást tervezők a hőmegtartást igyekeznek leginkább fejleszteni, a nyílászárókat 50 százalékuk cserélné ki, hőszigetelést 45 százalékuk végeztetne. Népszerűek a megújuló energiát használó berendezések is, a válaszadók 38 százaléka tervezi ezek beszerzését, 35 százalék pedig energiatakarékos háztartási gépeket vásárolna.

A megkérdezettek 47 százaléka 1 és 10 millió forint közötti összeget költene a korszerűsítésre, 52 százaléka pedig 100 ezer és 1 millió forint közötti összeget. Mindezt 52 százalék saját megtakarításból fedezné.

A válaszadóknak csak 10 százaléka igényelt korábban hitelt energetikai felújításhoz, a jövőben viszont 24 százalékuk vállalná be ezt, leginkább 1-5 millió forint közötti összegig, főként 1 és 10 év közötti futamidővel.