A kismamák nagy részénél a 16. és a 20 terhességi hét között kezd látszani, hogy odabent lakik valaki. Persze az is előfordul, hogy csak a második trimeszterben, második vagy többedik terhesség esetén pedig, hogy már a 16. hét előtt gömbölyödni kezd a has. Nincs két egyforma terhesség, nincs két egyforma pocak, még egyazon kismama sem egyforma méretű domborulattal hordja ki gyermekeit.

No, de nézzük, milyen tényezők befolyásolhatják, hogy mikor kezd látszani a terhesség és mekkora, milyen formájú épp a pocak!

1.    A törzsizomzat állapota
Ha a törzsizmok szülés előtt feszesek, erősek voltak, akkor minden valószínűséggel később látszik majd a növekvő méh, pocak. A későbbiek folyamán is arra lehet számítani, hogy mivel az izmok jól tartanak, kisebb lesz a pocak.
2.    Alak és magasság
Az alacsonyabb, vékonyabb nőknél rendszerint hamarabb látszik, hogy babát várnak.
3.    Nem első baba
Az első szülés után a hasizmok lazábbak maradnak, így a következő babavárásnál számítani kell rá, hogy hamarabb lesz külső jele a terhességnek.
4.    A magzat helyzete
A magzati pozíció is hatással van arra, hogy néz ki a has. Ha például a baba keresztben fekszik, akkor a pocak nagyobbnak, szélesebbnek látszik. A 35. héten a magzat befordulhat fejjel lefele, készülve ezzel a szülésre. Ilyenkor mondják, hogy leszállt a has – lentebb kerül, “lóg”.
5.    Hízás a terhesség alatt
A magzat is nagyobb iramban hízhat, ha a kismamánál nagy a súlygyarapodás. 
6.    A kismama kora
Minél fiatalabb valaki, annál erősebbek a törzsizmai, így annál később látszik a terhesség, és a pocak mérete is kisebb lehet a terhesség alatt.
Hogy változik trimeszterről trimeszterre a has mérete?
Az első trimeszter alatt – azaz a 13. hétig –  általában még nem is látszik, hogy van odabent valaki. Hisz még a magzat nagyon kicsi az első harmad végén: mindössze 85 gramm és akkora, mint egy citrom. Ennek ellenére te érezheted úgy, hogy nagyobb a hasad, de ez a lassuló emésztésnek, növekvő gázképződésnek, puffadásnak köszönhető. 
A változást a második trimeszter hozza el: ekkor már a méh vérbősége, a magzat növekedése eléri azt a szintet, ami miatt a 20. hét táján látszani kezd a terhesség a pocakodon is. A 27. hétre (ez a másádik trimeszter vége) már jelentős a mérete és a súlya a picinek – már majdnem 1kg, és akkora, mint egy káposzta.
Az utolsó harmadban, a 33. héten éri el a magzatvíz mennyisége a maximumot. A 34-35. hét tájékán már közel 2 és fél kg a baba. Az utolsó hetekben is továbbhízik a kicsi, a szülésre nagyjából görögdinnye méretű lesz. 

A forma nem utal a baba nemére
A népi hiedelem szerint, ha a pocak kerek, akkor lányt hordunk a szívünk alatt, ha hegyes, akkor fiút. De a pocak állásából is következtetést vontak le őseink: eszerint ha magasan volt a pocak, akkor lány lapult a hasban, ha lentebb, akkor fiú. Ezeknek a jóslatoknak azonban tudományos alapjuk nincs.
Sokkal inkább attól függ a méret és az állás, hogy mennyire edzett hasizmokkal vág neki a terhességnek a kismama.