Kezdőlap KIEMELT

Tizenegy ország egyetemistái vesznek részt az európai tollaslabda- és vízilabda-bajnokságon Miskolcon

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Egyetemen megtartott eseményen Varga Judit leköszönő igazságügyi miniszter elmondta, az egyik legnagyobb nemzetközi "tesztversenyére" készül a felsőoktatási intézmény, amely az oktatás és a sportdiplomácia területén előkelő helyen szerepel a világrangsorban.

A jövő héten induló Európa-bajnokság azért számít teszteseménynek, mert ez egyfajta főpróbája lesz a 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak, amelynek rendezési jogát Debrecen és Miskolc egyetemei nyerték el.

A miniszter nagy szakmai sikernek nevezve a sporteseményt. Kiemelte, a kormány a 2020-ban elkezdett egyetemi modellváltás jegyében olyan felsőoktatási intézményeket szeretne, amelyek a tudásuk mellett infrastruktúrájukban is a legrangosabb európai egyetemek közé tartoznak.

A Miskolci Egyetem 20,6 milliárd forint kormánytámogatás segítségével több fejlesztést is elindított, 2024 márciusáig két kollégium, az egyetemi játékokat segítő infrastruktúra, illetve a menza épülete fog megújulni. Felújították a könyvtárat, folyamatban van egy tudományos adatelemző központ építése, a távlati tervekben pedig egy szálloda megépítése szerepel – tette hozzá a miniszter.

2016-ban az egyetem rendezte meg a tájfutó világbajnokságot, a következő évben pedig az egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságot, jövőre pedig már európai egyetemi játékokat szervez – hangsúlyozta ki Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, az események szervezőbizottságának elnöke

A modellváltás óta a klasszikus oktatási és kutatási feladatok mellett a szabadidős és sporttevékenységre fordítható támogatást is kapott a kormánytól az egyetem, amely az atlétikai és futballklubján (MEAFC) keresztül mintegy 130 millió forintban részesült – tette hozzá a rektor.

A miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságának lebonyolítási helyszíne a miskolctapolcai strand és a DVTK multifunkcionális sportcsarnoka lesz.

(Forrás: mti.hu, kép forrása: uni-miskolc.hu)