A másodfokú viharjelzés alatt sokan kerültek bajba a „magyar tengerben”.

Nagyon hirtelen korbácsolta fel a hullámokat pénteken (augusztus 19.) a viharos szél, a kora délutáni órákban.  Ennek következtében a vízirendőrök nyolc esetben tizenhat strandolót menekítetek ki a vízből, mielőtt nagyobb baj történhetett volna.

Nem csupán kimerült úszóknak, hanem műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasainak, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöknek és vízibicikliseknek segítettek.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!