Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végre! Több centiméterrel emelkedett Németország nyugati részén a Rajna vízszintje szombaton.

Korábban, a hosszan tartó száraz időjárás miatt, a vízszint jelentősen süllyedt. A vízállás többek között azt befolyásolja, hogy a teherhajók mekkora terhet tudnak szállítani a vízi úton. A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Kaub fontos kapcsolódási pont a rajnai hajózás számára. Az ottani vízállásnak azért van különös jelentősége, mert a folyó ezen a ponton nagyon sekély.

A Mainz és Koblenz városok között fekvő Kaub településnél a szövetségi vízügyi és hajózási hivatal (WSV) közlése szerint az irányadó vízállás a péntek déli harmincöt centiméterhez lépest szombat reggel már negyvennégy centiméteren állt. A hivatal tisztviselői az előrejelzések alapján úgy vélik, hogy a mutató keddig másfél méterre emelkedhet, majd ismét süllyedni kezd. A WSV szerint a folyó tényleges mélysége pénteken 1,45 méter volt.

A teher- és személyhajók már hetek óta kicsi vízmélységgel küzdenek, ezért a hajósoknak a rakomány berakodásakor figyelembe kellett venniük a hajó merülését. Alacsony vízállásnál kevesebb rakományt tudnak szállítani, és egy bizonyos ponton a folyami szállítás gazdaságtalanná válik. Az árut ekkor közúton vagy vasúton kénytelenek elszállítani.

/Fotós: MTI/AP- Michael Probst/