Lerövidülnek a várólisták, kisebb a beavatkozások kockázata és sokkal több beteget tudnak ellátni az egynapos sebészeti ellátásban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban 2017-ben indult az egynapos sebészet kereteinek kialakítása. Egy európai uniós projekt részeként mintegy 560 millió forintból műtőket újítottak fel és új eszközöket vásároltak. A Semmelweis Tagkórházban pedig létrehozták a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot, közismertebb nevén az egynapos sebészeti központot.

Ma már rendelkezünk olyan sebészeti technológiával, amelynek köszönhetően a gyógyulási folyamatok rendkívül gyorsak és biztonságosak – ismertette dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója.

„A betegnek ez azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmazunk, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentjük ki.” 
/dr. Révész János/

Az egynapos sebészeti centrum országosan egyedülálló,  nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény –  tájékoztatott dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa. – Műtéttechnikai felkészültségben, az elvégzett műtétek számában, eszközi felszereltségben és a betegutak elválasztásában is kivételes a centrum.

Az itt működő szakmák: a szemészet, sebészet, ortopédia számára nagy értékű laparoszkópos toronyot, szemészeti operációs mikroszkópokat, és artroszkópos eszközöket is vásároltak, ráadásul a fejlesztés folyamatos. 

Dr. Révész János azt is elárulta, hogy az intézmény pályázott egy 230 milliós európai uniós támogatásra is, amelynek segítségével – reményeik szerint – még egy műtőt kialakíthatnak. 

Tavaly mintegy 6600 beavatkozást végeztek el a Semmelweis Tagkórház egynapos sebészeti műtőiben, a központi kórházban pedig közel 3500-at. Ez azt jelenti, hogy míg 2018-ban a kórházban elvégzett beavatkozások mintegy 8 százaléka volt egynapos sebészeti beavatkozás, ez az arány mostanra 38 százalékra nőtt. 2024-re szeretnék elérni az 50 százalékot.

/Nyitókép: Vajda János/MTI/