Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nápolyi pizzakészítés, a belga sörfőzés, a koreai kimcsi procedúrája, az arab kávé már rajta van az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján, mint gasztrokulturális szereplők, ám idén új elemek is felkerültek rá.

Friss és ropogós hírek: a nápolyi pizzakészítés mellett különleges védelmet kapott a francia baguette tésztájának készítése, formázása és sütése is.

A szervezettől úgy fogalmaztak: a francia mindennapok, közösségek összetartó kapcsa is a hosszúkás kenyérféle, hiszen nincs az a környék, városrész, ahol ne árulnának kifejezetten remek baguetteket. Liszt, víz, só és élesztő a titka, megfelelő metódussal bánva a tradicionális tésztával.

Emellett új szereplő a listán a harissa is, ami az arab világból ismert fűszeres, egyes helyeken kifejezetten csípősre hangolt ízletes paprikakrém. Az UNESCO Tunéziához társította a paszta hagyományát, ami remélhetőleg nem fog ideológiai vitákat szítani, hiszen a közel-kelet megannyi országában imádják és használják ezt az ételízesítőt.

A harmadik fontos új belépő Kuba és a fehérrum tradíciója: azon mesteremberek tudásának védelme, akik a kubai világos rumok készítésének legjobbjai.