A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyere érdemelte ki 2025-ben az ország kenyere címet, míg az innovatív kenyerek kategória győztese az extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyér lett a XIV. Szent István-napi Kenyérversenyen.
Tizennegyedik alkalommal választottak
A kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség Szent István-napi eseményként szervezi, melyen a Szent István-napi kenyér kategóriában 20 vállalkozás indult 29 termékkel, az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 terméke mérettette meg magát.
Bemutatjuk az Alföldi Pajta kenyeret
Tönkölyliszttel világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral.
Az Innovatív kenyér kategóriájában győztes ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyér – extraszűz olívaolajjal terméke kiváló minőségű magyar lisztből és a Varga Pékség saját technológiájával készült, és "méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának".
A nyertes kenyereket a közönség először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18. és 20. között.
(forrás, fotó: MTI/Lakatos Péter)