Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön a mindennapokban, és szellemileg is fittek és kiegyensúlyozottak legyünk, érdemes figyelmet fordítani a vitamin szintünk állapotára.

A hűvös, őszi napokon pedig kiemelten fontos, hogy megerősítsük immunrendszerünket, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át a megfázásos betegségekkel terhelt hónapokat. A megelőzésben a vitaminoknak lényeges szerepe van. Na de mik a legfontosabbak a szervezetünknek?

A-vitamin
A tejben, a tojásban, a májban és a spenótban, valamint a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben nagyobb mennyiségben megtalálható A-vitamin a bőr és a szemek egészséges működéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlen.

B-vitamin
Természetes formájukban a B-vitaminok főként a halakban, húsfélékben és a tejtermékekben találhatóak meg. Egy összetett vitamin csoportról van szó, amelynek részei: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B8-, B9- és B12-vitaminok. Hatásuk a szervezet több területén is megmutatkozik. Segítik az emésztőrendszer és az idegrendszer megfelelő működését, támogatják a jó közérzetet és csökkentik a fáradékonyságot.

C-vitamin
A legszélesebb körben ismert vitamin, amely a megfázásos időszakokban nagy segítséget nyújthat a szervezet számára, mivel erősíti az immunrendszert. Feltölti a testet energiával és sérülések esetén támogatja a gyógyulást, akár sebekről, akár a csontok vagy izmok regenerálódásáról van szó. A citrusfélékben, zöldpaprikában és bogyós gyümölcsökben is megtalálható természetes formájában.

D-vitamin
A C-vitamin után, az utóbbi években az egyik legismertebb vitaminná vált. A testünk számára létfontosságú, ugyanis a csontok megfelelő fejlődésében fontos szerepe van, hiánya angolkórhoz vezet. A rendszeres hal, tej és margarin fogyasztás, valamint a szabadban való tartózkodás, a napfény útján jut be a legkönnyebben a szervezetünkbe.

E-vitamin
Nagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, az olajos magvakban és az olajokban található E-vitamin, ami megvédi bőrünket a korai öregedéstől és a stressz elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Az immunrendszer jó működésében is fontos szerepe van, valamint növeli a koncentrációs képességet is.

H-vitamin
A H-vitamin, más néven Biotin, a B-vitamin-komplex családjába tartozik és az emésztőrendszer jó működésében és a megfelelő felszívódásban van nagy szerepe. Továbbá segít az ízületi gyulladások leküzdésében is. A tejtermékekben, a dióban, a gombákban, a sörélesztőben, májban, búzacsírában találhatjuk meg az élelmiszereink között. Hiánya migrént, fáradtságot, az emésztés lassulását, székrekedést okozhat.

K-vitamin
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a csontképzésben és a normál véralvadási folyamatok fenntartásában nagy szerepe van a K-vitaminnak. Az érlelt sajtok mellett a zöld színű zöldségek is jelentősebb mennyiséget tartalmaznak belőle, úgy mint a brokkoli vagy a kelbimbó.
 

A vitaminok fontossága télen csak még inkább felértékelődik, akár a funkciójuk révén, akár azáltal, hogy ebben az időszakban nehezebb hozzájutnunk a szükséges adaghoz belőlük. Ha tehát tudatosan készülünk rá, és feltöltjük szervezetünket, akkor a tél biztosan nem fog betegségeket hozni számunkra!