Kezdőlap KIEMELT

Új kiállítótérrel bővült a Herman Ottó múzeum

A múzeumlátogatás minőségének emelését, a programok és kiállítás-szervezési lehetőségek bővítését célozta meg a Herman Ottó Múzeum legújabb beruházása.

A beruházás részeként a múzeum egy kétszintes kiállítótérrel bővült, ez ad otthont az új Képtárnak és a látvány-restaurátorműhelynek is. Az infrastrukturális fejlesztéssel az átalakított épületben két állandó kiállítás is helyet kap: „A titkos és a publikus”, valamint a „Miskolc anno” – olvasható az intézmény közleményében.

„A titkos és a publikus” két nagy magángyűjteményt mutat be – a Kövesi- és Petró-kollekciókon keresztül a látogatók a műgyűjtés hazai világát ismerhetik meg. A „Miskolc anno” című kiállításon pedig időutazóknak érezhetjük magunkat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon. A fejlesztés során megújult a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere.

A közleményben arra is kitérnek, hogy az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető lépcső alá került egy nagy kapacitású vizesblokk egység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár és látogatói pénztár készült – itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz. Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedő tér nyílik, innen közelíthetők meg a továbbiakban a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is.

A fejlesztés eredményeként egy komplex, a hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jött létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei. Az új kiállítási látványosságoknak is köszönhetően jelentősen nőhet a jövőben a múzeumba látogatók száma.

A „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” című projekt 100%-os mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 1 002 940 375 Ft.