Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Új óvoda és bölcsőde épül Rátkán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat célul tűzte ki egy olyan hatályos jogszabályi követelményeknek megfelelő óvoda és bölcsőde építését, amely korszerű, modern és színvonalas működést garantál a gyermekek és az ott dolgozók számára.

Jelenleg a Széchenyi tér 2. szám alatti épületben biztosítják a gyermekek napközbeni ellátását, az óvoda 50 férőhelyes, míg a minibölcsőde kapacitása 8 fő. Az egyre növekvő igények miatt egy kétszintes épület épül a Kossuth utca 96. szám alatt, amely magában foglalja az életminőség javításának lehetőségét, a gyermekek minőségi nevelésének helyi szintű támogatását.

A projekt 499,47 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával. A kedvezményezett, Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül, a Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhíváson TOP_PLUSZ- 3.3.1-21-BO1 2022-00005 azonosítószámmal nyert támogatást.

A projekt célja az új épület létrehozásával fokozni a minőségi óvodai és bölcsődei nevelés feltételeit, ezáltal megteremteni az intézményi nevelés-gondozás folyamatosságát, mely a családban nevelkedő gyermekek számára fizikai és érzelmi biztonságot nyújt. Az új 50 férőhelyes, 2 csoportszobás óvodai, valamint a 12 férőhelyesre növekedő, 1 csoportszobás bölcsődei ellátást is magában foglaló épületegyüttes a vonatkozó előírásokat messzemenőkig teljesíteni hivatott. A telek központi elhelyezkedésű, könnyű megközelítése is indokolja a helyválasztást. Az új épületben kialakításra kerülnek a megfelelő méretű csoportszobák, a kapcsolódó, hiánypótló helyiségekkel. Létesül többek között melegítő konyha, tornaszoba, valamint egyéb közösségi tér is. Az új épület tervezése során nagy hangsúly helyeződött a környezetvédelmi, esélyegyenlőségi szempontok érvényesítésére is. Az ingatlan teljeskörű akadálymentesítése, valamint megújuló energiaforrással való ellátása lehetővé teszi mindezt.

A 499,47 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2025.09.30.