A jövőben tovább erősödhet a Miskolci Egyetem és a Kassai Műszaki Egyetem közötti, több évtizedre visszamenő, határokon átnyúló interkulturális, oktatási, tudományos és technológiai partnerség.

A Miskolchoz legközelebb található Kassai Műszaki Egyetemmel az első szakmai és tudományos együttműködési megállapodás több mint fél évszázada, 1966-ban született.

Az akadémia szintű tradicionális kapcsolatot a Kassai Műszaki Egyetem vezetésének miskolci látogatásán erősítette meg újra a két rektor, Prof. Dr. Horváth Zita és Dr. Stanislav Kmet egy közös megállapodás aláírásával.

A látogatás során a kassai egyetemi vendégek megismerkedtek a Miskolci Egyetem legújabb fejlesztéseivel, műszaki tudományos eredményeivel, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon megtekintették a 3D labort, a Műszaki Földtudományi Karon az integrált földtudományi laboratóriumot, valamint a vállalati megrendelések igényeinek kiszolgálására létrehozott Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot.

A látogatás alkalmat adott az együttműködés új útjainak körvonalazására, illetve arra, hogy a következő időszakban milyen közös kutatási programokban tud részt venni a két felsőoktatási műhely – fogalmazott Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

Mint mondta: a miskolci universitas egyik legfontosabb stratégiai partnere a hasonló profilú és méretű Kassai Műszaki Egyetem. A kölcsönös előnyöket figyelembe vevő tudományos együttműködési keretmegállapodás célja ezért többek között a közös kutatási és oktatási tevékenységek előmozdítása, az oktatók és kutatók tudományos munkájának a támogatása és az információcsere.

A partnerség támogatja a hallgatók külföldi résztanulmányait és kutatási gyakorlatát a rendelkezésre álló ösztöndíjak alapján, de kitér a sport és kulturális tevékenységek szervezésére és népszerűsítésére is.