Kezdőlap Uncategorized

Ünnepeld a közösséged! Idén először Közösségek Hete, aktív miskolci részvétellel!

Csaknem kilencszáz programot kínál a május 8-án induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte. Az idén első alkalommal megrendezendő programsorozattal a szervezők egy évente visszatérő hagyományt szeretnének teremteni. A rendezvény fő célja, hogy az egyre inkább elmagányosodó társadalmunk figyelmét felhívja a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, melyeket egy közösség a tagjainak adhat.

Hagyományteremtő céllal, Közösségek Hete elnevezéssel országos rendezvénysorozat indul a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A program részleteiről Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és  Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt az eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a szentendrei Skanzenben szerdán. A sajtóeseményen a konzorciumi partnerek részéről Kárpáti Árpád NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, és Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója vettek részt.

IMG_6334-1030x687

A most induló programsorozatot minden évben május második hetében rendezik meg, így idén május 8-a és 14-e között zajlanak majd az események. A projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését, amelyek lehetővé teszik, hogy minél több aktív, a helyi társadalmat megmozgató közösség jöjjön létre. Éppen ezért a rendezvényre helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

A kezdeményezés sikerességét és szükségszerűségét jelzi, hogy már az első alkalommal meghirdetett alkalomra országszerte csaknem kilencszáz programmal készülnek különböző csoportok, hogy helyi szinten bemutatkozzanak és kedvet csináljanak másoknak is ahhoz, hogy csatlakozzanak valamelyik közösséghez.

KH

Közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sportklubok, egyéb közösségek programjai egyaránt megtalálhatók a rendezvénysorozat kínálatában.

A Közösségek Hetére interaktív, okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek, melyet Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályának osztályvezetője mutatott be. Az alkalmazás a rengeteg program közötti eligazodáson túlmenően szórakoztató játékokkal is igyekszik az emberekhez minél közelebb hozni a kezdeményezést.

A rendezvénysorozat programjairól az EVENT@HAND Közösségek Hete applikáció mellett (webes elérhetőség: http://guideathand.com/hu/downloads/kozossegek-hete) bővebben a Közösségek Hete weboldalán a www.kozossegekhete.hu-n tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a keresést dátum és helyszín szerinti szűrés is segíti, illetve számos színes programajánló található az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/ .

 

Az országos rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára május 8-án, Mágocson a Tarnai Nándor Könyvtár és Kulturális Intézetben 13:00 órakor kerül sor.

kozossegek-hete-logo-1

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a Közösségek Hete alkalmából közel 80 számú programot szervez csaknem 50 számú közösség, szervezet és intézmény. A színes palettán többek között olyan rendezvények szerepelnek, mint séta Európa leghosszabb főutcáján méghozzá angol nyelvű kalauzolással. Ózdon szintén a helytörténet jegyében lesz városnéző séta és kirándulás a megye második legnagyobb települését körülölelő dombokra. A nyelvműveléssel kapcsolatban játékos anyanyelvi vetélkedő lesz Kistokajban, Mezőkeresztesen, Miskolcon, valamint a magyar nyelv szentélyében, Sátoraljújhelyen A Magyar Nyelv Múzeumában. Göncön a mikrotérségi közösségfejlesztés lehetőségeiről tartanak kerekasztal-beszélgetést az észak-abaúji civil szervezetek. Edelényben  egy mezőgazdasági programot ismerhetnek meg, mely a vidéki munkanélküliség, és a szegénység problémáira reflektál. A sportkedvelőkre is gondoltak megyénkben, hiszen bemutatkozik az éjszakai ping-pong is, melynek Diósgyőrben az Ady Művelődési Házban már hagyománya van. Érdekes kezdeményezésként említhetjük Facebook csoportok csatlakozását is, melyek során az együttműködésre és szolidaritásra hívják fel a figyelmet, vagy éppen közösségi élmények felidézésével erősítik a településükhöz való kötődést.
széphal

Ady

A teljes programkínálat a www.kozossegekhete.hu oldalon vagy a Közösségek Hete mobil alkalmazáson érhető el A megyei programokat itt érhetik el: http://kozossegekhete.hu/programok/borsod-abauj-zemplen-megye/

Friss hírekért, programokért keresse Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/kozossegekhete  

Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt