Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Vadveszély megyénkben: javában tart az őzek párzási időszaka!

Augusztus közepéig tart a legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása.

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik. Párzás, azaz vadásznyelven: üzekedés alatt az egymást kergető őzek nappal is aktívabbak, és sokkal figyelmetlenebbek. Ebben az időszakban találkozhatunk a legtöbb vadállattal a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon.

A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

Ahol egy őz felbukkan, ott valószínűleg több is akad!

Ha egy őz szaladt át előttünk az úton, mindenképp számíthatunk rá, hogy egy másik is követi. Ilyenkor érdemes lassítani és dudálni, ami elriaszthatja a vadakat az úttest közeléből.

Érdemes minden esetben felkapcsolni a távolsági fényszórót lakott területen kívűl, nagyobb követési távolságot tartani és fokozottan figyelni az út mindkét oldalára.

Ha már elkerülhetetlen az ütközés, vészfékezzetek, de ne rántsátok el a kormányt! Súlyosabb baleset származhat abból, ha átsodródtok a szembesávba, vagy letértek az útról.

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látsz az úton, hívd a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáld meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat komoly sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.